Блокадата на Капитан Андреево продължава

Опашката от товарни автомобили вече надвишава 6 км и продължава да нараства

Около 70 турски тира са блокирани на "Капъкуле", а още толкова на "Капитан Андреево", граничният пункт "Хамзабейли - Лесово" също е блокиран и не се пропускат товарните камиони, съобщават БНР и турски медии. Турски шофьори твърдят, че от вчера на българската страна не са пропускали дори онези турски тирове, които са с редовни разрешителни. Турските транспортни власти настояват да им бъдат отпуснати 125 000 разрешителни за транзитен превоз, които според тях им били обещани от България, а досега са отпуснати само 5000.

Отговорен представител на турската автомобилна асоциация твърди, че две български компании за международни превози, разраснали се през последните няколко години, притискат турските превозвачи и искат техните курсове за Европа. По думите му, те оказвали натиск върху българското транспортно министерство, който довел до блокирането на границата и задържането на стотици автомобили и шофьори от двете страни. Според дипломатически източници проблемът се е превърнал в огнище на напрежение между двете страни.

Стотици шофьори от двете страни на границата очакват 21-ви февруари, когато е насрочена срещу между транспортните министри на Турция и на България с надеждата, че ще разреши кризата.