Робинята Изаура се снимала в "Плейбой", сега вярва в будизма

Животът

11-02-2014, 08:33

Снимка:

trud.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бразилската актриса Луселиа Сантош, нашумяла през 80-те години с популярния тв сериал, следва будизма, учи философия и пътува с градски транспорт

Средата на 80-те. Часът е осем и половина вечерта. "По света и у нас" свършва, но никой не отмества очи от тв екрана. БНТ излъчва бразилския сериал "Робинята Изаура". Предстои поредната порция сълзи и възхита заради красивата бедна брюнетка и лошия богат Леонсио, разведрявана от цветистия език на огромната тъмнокожа Женоария...

Всички са по домовете си. По улиците сноват само кварталните пройдохи, които не знаят каква мъка е обзела целия български народ! Ако днес попитате по-възрастното поколение какво помни от тв екрана на онова време, редом с американския "Богат, беден" по романа на Ъруин Шоу, то задължително ще възкликне: "Робинята Изаура"!

Сладникаво, но факт - това се гледаше, припомня trud.bg. Просто друго нямаше (изключвам задължителното петъчно "разнообразие" с руската програма). Но, оказа се, така е било не само в България, а и в много източноевропейски страни и дори в Китай - бразилският тв сериал е съпреживяван от млади и стари, от мъже и жени, които днес през смях разказват ключови мигове от латинодрамата.

Къде ли обаче е сега Луселиа Сантош, актрисата, която сериалът завинаги беляза като Изаура? Тя вече е на 56 и отдавна не знае какво е да играеш в сапунка. Не защото не й се играе, а защото не я канят. Историята й е пълна с върхове и падения, но като вярна последователка на будизма сега бразилката се опитва да живее в хармония.

Родена е през 1957 г. в Сао Пауло. Баща й бил работник, а майка й въртяла домакинството. От дете била киноман, но решила да стане актриса, когато на 9 години чула по радиото как известна актриса поканила деца да участват в неин театрален спектакъл. Майка й, разбира се, отсякла: "Не!" Но бъдещата екранна Изаура все пак получила своето и на 14 вече играела в детски представления. А оттам прескочила в теленовелите.

Всъщност не станало толкова лесно. Дълго време не й давали шанс, докато един ден й се обадили за поредния кастинг. Било в средата на 70-те, казали й, че се подготвя тв поредица със заглавие "Робинята Изаура", но тя си помислила, че я чака поредното унижение. На предишни прослушвания все се намирал някой, който да каже, че й липсва сексапил или че е кривогледа. Тя обаче притежавала невероятна красота, решителност и доверчив, невинно-чувствен поглед на жена-дете.

Когато се изправила пред комисията, продуцентът казал: "Нисичка си." Била висока едва 1,55 м. Луселиа отвърнала: "Ако възнамерявате да ме обиждате, ще си тръгна." И вместо поредния отказ, получила договор. Ролята на Изаура била нейна ("Робинята..." е създаден по роман на Бернардо Гимараеш от 1875 г., чиито 178 страници вдъхновяват продуцентите за 100 половинчасови епизода.)

Оттам нататък историята на Луселиа/Изаура е като на кино. Лицето и особения й поглед познават милиони хора в 130 държави по света. Зрители й пращат крави, за да я спасят от робството. Изписват името върху уличните зидове. В Китай с гласовете на 300 млн. зрители Сантош получава първата в историята на страната награда за чуждестранна актриса.

В часовете на излъчване на сериала по улиците в Латинска Америка не се движат таксита, а сред най-запалените му фенове е и самият Фидел Кастро. А преди това Луселиа била просто момиче от предградията, което играело в детски пиески и си изкарвало хляба, роботейки на рецепцията в клиника за отслабване...

След "Робинята..." дошли още теленовели, продуцирани от бразилския гигант TV Globo. И в тях Луселиа играела невинни и романтични героини, с една дума - скучни. Истинската Сантош обаче била по-темпераментна от тях и милозливият образ започнал да й дотяга. И краят дошъл в стил "Майли Сайръс". Екранната робиня Изаура се появила на корица на Playboy. Провокацията била успешна! И тогава в живота на Луселиа се появил легендарният писател и драматург Нелсън Родригес, чиито пиеси критиката нарича "нецензурни и аморални".

Младичката актриса се превърнала в муза за приближаващия 70-те майстор на думите, а героинята от сапунките - в звезда от филми, заснети по негови пиеси и свалящи маската на традиционното бразилско общество. "Ако искаш да бъдеш актриса, скачай от трамплина в празния басейн, при това със завързани очи. Ако не, избери си друга професия!" Това й повтарял нейният ментор Нелсън. Тя послушала съвета му и "скочила" в образа на известна бразилска танцьорка, нудистка и феминистка от филма Luz del fuego, 1982 г. В YouTube могат да се видят кадри, в които тя извива тяло с жива кобра на шията. Почтената Изаура останала в миналото...

По онова време Луселиа се омъжила за по-възрастния с 10 години композитор Джон Нешлинг. През 1982-а се родил и синът им Педро, който днес е театрален актьор и режисьор. Семейната им идилия обаче продължила само четири години. В интервю пред в. Bem Parana през 2009 г. актрисата казва: "Беше катастрофа! Имах много планове, но сбърках във всичките. Будизмът учи, че единственият начин за успешна връзка с друг човек е да нямаш никакви очаквания, но още не познавам човек, който да ги няма. След периода на страстта започва адът, равносметката. Аз съм прагматична. Вече не вярвам в трайните връзки."

Защо бразилката споменава будизма? Следва източната религия от десетилетия. Признава, че благодарение на нея се е освободила от страстта да контролира и планира всичко. Всеки ден си повтаря, че единственото сигурно нещо, което чака в този живот, е смъртта. А в моменти на стрес си казва: "Ако се страхувам сега, какво ще е в мига на смъртта!"

Практикува йога. Въпреки страха си от високо, обича да се катери. В добавка бяга полумаратон. Нарича себе си атлет. "Имам толкова много енергия! Трябва да я изразходвам, затова "тормозя" тялото си. Живея простичко. Обичам да ходя боса. Да чистя. Това е духовно занимание! Докато мета, си пея мантри. Чета Джойс. Наскоро играх в пиеса, режисирана от сина ми. Пътувам с автобус и се изумявам, ако някой се чуди на това. По света с обществен транспорт пътуват дори министри - само в Бразилия мислят, че това е за бедняци." (Колко българско!)

Подобни изявления не са изненадващи за Луселиа, която е "вряла" и в политиката. През 1986-а заедно с група писатели, журналисти, политици и артисти създали бразилската "Партия на зелените", но политическата й ангажираност започнала през 70-те покрай познанството с бъдещия бразилски президент Лула да Силва. Той бил приятел на семейството й, а тя - вече известна актриса - подкрепила изборните му кампании.

Когато артистичната й кариера залязла през 90-те, започнала да снима и продуцира документални филми. "Имах откъде да се вдъхновявам - благодарение на Изаура познавах хиляди хора в половината свят", казва Сантош. Нервира се, че журналистите още я питат за робинята, но признава: "Изаура беше моята добра карма!"

През 2013-а Луселиа поема към Канада, за да ... учи. Да учи философия. Казва, че ще се върне в Бразилия, ако получи ново, интересно предложение.