Яли ли сте боб на цървулки?

Региони

10-02-2014, 18:46

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Той е част от странджанската кухня

 Странджа не е само забележителна култура, природа, тук има и майстори, които продължават да правят местни деликатеси.

В посетителския център в местността Божура днес показаха изложба, озаглавена неслучайно "Вкусовете на Странджа". От общината вече са в напреднала фаза за избор на дестинациите за кулинарен туризъм. Във всяко едно село имаме майстори, които пазят традициите, майстори, които да покажат как се прави странджанска баница, допълва кметът. Средец ще бъде представен и на предстоящата международна туристическа изложба във Велико Търново.

Сред майсторите на местната кулинария е Мария Господинова от село Дюлево. "Повечето от жителите в Странджа са бежанци от Тракия, които са останали тук. Странджанката е жената, която е приютявала край огнището цялата рода. И от нищо, тя е успявала да приготви нещо, което да сложи на софрата", разказва Мария. Тя пояснява, че типичните местни гозби са направени от това, което е съхранено за зимата. Повечето са постни, защото е този край е бил твърде беден. И по време на днешната изложба всички ястия, с изключение на пълнения заек и кървавицата бяха постни.

"Бобът на цървулки се прави от черен боб – бакла. Попарва се както е с люспите. Вари се, запържва се с лук, домати, булгур и се готви на манджа", казват жените от Дюлево. Пак с бакла се прави и "трит боб", който се обелва и се мачка на каша. В сармите месо също не се слага, слагат се сини сливи, булгур, лук, сушени домати, добавят готвачките. И за финал допълват, че всичко трябва да се полее с червено странджанско вино.