Кой излъга, кой е „камъчето в обувката на Шулц”?

Защо председателят на ЕП не присъства на 48-ия Конгрес на лъжата?

На никого не стана ясно върна ли парите г-жа Станишева...

Кой лъже?

Кант определя всички лъжи като неприемливи, тъй като те подкопават доверието в езика - като носител на истината. Според него лъжата подкопава същността на човека, доверието сред обществото. Кой излъга и защо? Причината е съвсем елементарна – някои хора лъжат, за да имат ползи или – за да избегнат вреди.

Конгресът на лъжата!

Първоначално самият лидер на БСП коментира, че на събитието ще присъства Мартин Шулц, председателят на ЕП, но очевидно след всичките заформили се скандали, той не дойде.

Bulgariautre.bg припомня, че съпругата на Станишев Моника Станишева спечели поръчка на ЕП, факт, който разбуни духовете в европейската и българска десница. Въпреки, че г-жа Станишева трябва да върне парите, Мартин Шулц бе принуден да даде обяснение има ли фаворизиране на определени кандидати за поръчки на европарламента.

Шулц бил крайно ядосан, че е поставен в неловката ситуация в навечерието на евровота, който е ключов за левицата.

Защо Мартин Шулц няма полза от повече рисковани ходове?

Полемиката около Сергей Станишев може да навреди на кампанията на Мартин Шулц за председателското място в Европейската комисия (ЕК). Това каза пред Euraktiv Жан-Мишел дьо Ваел – декан на факултета по Политически и социални науки в Свободния университет в Брюксел и директор на Центъра за изследване на политическия живот към същия университет.

Основният дуел по време на кампанията за европейските избори ще се проведе между кандидата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Мартин Шулц и кандидата на Европейската народна партия (ЕНП), който ще бъде посочен на 6 март. След многобройните нападки, които понесе Шулц, той вече няма полза от рисковани ходове.

Председателят на ЕП социалистът Мартин Шулц отказа да бъде гост на конгреса на БСП. По план той трябваше да уважи най-висшият форум на столетницата. Пред него трябваше да бъде представена и евролистата на БСП за вота през май, а Шулц официално да даде подкрепата си.

Защо „Станишев е камъче в обувката на Шулц”?

Първо, Сергей Станишев бе критикуван за формирането на правителство, което оцелява благодарение на подкрепата на екстремистката партия „Атака”, както и за предполагаем конфликт на интереси във връзка с финансиран от ЕП проект, спечелен от съпругата му. Жан-Мишел дьо Ваел използва интригуваща, но много точна за конкретната ситуация метафора „Станишев е камъче в обувката на Шулц”, и то такова, което може да бъде болезнено. По думите му той представлява лесна мишена за атаки.

Аналогичен скандал от близкото минало...Кой взе парите?

В Министерския съвет няма подобен прецедент за "преместване" на пари от приходната част на бюджета – явно това го умее само Станишев!

Лидерът на БСП обича да казва как интересите на България са над всичко. Livenews.bg разполага със стенограма от заседание на правителството през 2006 година, когато Станишев е премиер.

От нея става ясно, че той лишава държавния бюджет от 1,5 милиона лева! Не, парите не са отишли за пенсии, образование, здраве...

По предложение на Станишев се приема решение, с което държавата се отказва от полагащия се дивидент от пловдивския "Международeн панаир" ЕАД за 2005 година.

Вместо да отидат в хазната, въпросните средства са пренасочени за маркетингова стратегия, свързана с членството на България в ЕС.

"Искам да обърна внимание на министрите, че реалната нужда от такова решение на Министерския съвет е свързана с практическата необходимост да засилим нашето комуникационно поведение и кампания по отношение на Европейския съюз в този важен и критичен момент на нашия процес на присъединяване", казва Станишев пред колегите си в началото на обсъждането. От думите му ясно личи тревогата на тогавашния премиер от негативния имидж на България пред Брюксел в навечерието на присъединяването към Европейския съюз на 1 януари 2007 година. В наши дни някой отново опетни имиджа на страната ни!

Кой има нужда от медиен чадър? Кой оказва натиск върху медиите?

От стенограмата става ясно още, че лидерът на БСП в качеството си на премиер е оказвал натиск върху медиите. Самият той признава това пред министрите си. Както става ясно от стенограмата, някои от членовете на кабинета начело с Николай Василев възразяват срещу действията на Станишев, но в крайна сметка решението е прието.

"И да имаме достатъчно солидност и спокойствие да кажем, ако има въпроси и към медиите. Мисля, че реакцията, защото аз с няколко главни редактори съм говорил и им казах - добре, вие вдигнахте шум по онзи въпрос, обвинихте едва ли не правителството в корупция, че прави нещо заради някаква фирма да й даде пари. Ние нищо не направихме като правителство, ефектът за страната е негативен. така ли ще продължаваме или вие като медии също ще поемете някакъв свой ангажимент, бих казал по този въпрос", казва Сергей Станишев.

А всъщност къде са отишли въпросните пари? Кой е изхарчил 1,5 милиона лева за маркетингова стратегия, вместо да бъдат използвани в бюджета? Тази сутрин Цветан Цветанов разкри ... парите са отишли при добре познатото ни лице Моника Станишева.