Вотът в Швейцария внесе смут в Европа

Страната, която провежда средно по 4 референдума годишно, реши да ограничи трудовия си пазар

Вчера в Швейцария се проведе поредният референдум - този път предметът му беше по външнополитически въпроси, като швейцарците бяха запитани дали да бъде поставено ограничение на имигрантите от ЕС. И те отговориха - "Да".

Смут в Европа

В рамките на един инфрактен вот 50,3% от гражданите на нечленуващата в Съюза държава застанаха зад инициативата "Спрете масовата имиграция", коментира агенция "Ройтерс". Разделението е също толкова балансирано и на административно ниво - положителният вот преобладава в малко повече от половината швейцарски кантони, информира националната телевизия.

Само че стабилната икономически Швейцария се асоциира с европейското пространство посредством двустранно споразумение. Държавата гарантира на гражданите на Европейския съюз свободния достъп до трудовия си пазар съгласно договора от 2002 г. Ето защо резултатът от референдума логично обърка повечето европейски лидери, които напомнят в изявленията си четирите основни свободи в Съюза - свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора.

Европейската комисия излезе с официална декларация по вота, обявявайки съжалението си от неговия резултат. "Това решение е в разрез с принципа на свободно движение на хора между Швейцария и ЕС", се казва в изявлението. Комисията подчертава, че, анализирайки последиците от решението на швейцарските граждани върху двустранните отношения, ще вземе под внимание и позицията на швейцарското правителство, което е настоявало те да гласуват с "не".

"За нас отношенията ЕС-Швейцария идват под формата на пакет. Ако Швейцария ограничи имиграцията от ЕС, тя няма да може и да се ползва с всички икономически и търговски привилегии, на които в момента се радва", коментира председателят на ПАСЕ в Европейския парламент Ханес Свобода.

Рисков ход?

Швейцарската система на директна демокрация позволява всяка по-широка вълна от обществено недоволство да се превърне в реална политика. Годишно централноевропейската държава провежда по 4 национални референдума.

Историята на тези референдуми показва колко са чувствителни швейцарците към предложения, които биха разклатили икономическия успех на държавата им или биха застрашили нейната конкурентоспособност. На такива предложения те обикновено отвръщат с "не". Миналата година например гражданите гласуваха против въвеждането на таван на заплатите на изпълнителните директори в компаниите, вслушвайки се в предупрежденията на индустриалните лидери, че икономиката може да пострада от това.

Но въпросът с имиграцията отдавна излезе извън границите на външната политика. През 2009 г. Швейцария прие идеята за забрана строежите на минарета на своята територия, като тогава гражданите отново пренебрегнаха позицията на правителството по въпроса. Година по-късно беше гласувано и автоматичното депортиране на чужденци, осъдени за тежки престъпления.

Дясната партия, прокарала идеята, привлече швейцарците за нея, удряйки ги в слабото им място - демографията. С нетна имиграция, възлизаща на 70 000 души годишно, чуждестранните граждани представляват 23 процента от популацията на 8-милионната държава - сред страните от континента делът е по-висок единствено в Люксембург.

В една стопански стабилна държава като Швейцария обаче чуждестранните кадри могат и да благоприятстват за икономическото ѝ развитие. Както и са правели чуждите професионалисти през изминалите 150 години - примерите започват от родения в Германия Хенри Нестле, който впоследствие е дал името си на най-голямата в света хранителна компания, и стигат до ливанския предприемач Николас Хайер-старши, основал Swatch Group, световният най-голям производител на часовници.

Така или иначе, вотът вече е произнесен и поради това е окончателен. Затова правителството на Швейцария ще трябва да се съобрази с него, а Европейският съюз да реши как да процедира при това положение.

"Това е повратна точка", коментира швейцарският министър на правосъдието Симонета Сомаруга. "Промяна на системата с дългосрочни последствия за Швейцария". И добави: "Правителство ще приложи бързо и последователно текста на референдума".