Великата българска актриса Татяна Лолова празнува 80 - годишнина

Общество

10-02-2014, 16:13

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Татяна Лолова черпи приятели с „Дуенде”

Талантът е заложен първо в гените и второ в духа, който също се наследява. Копнежът на духа на човека да създава нещо красиво е съвкупност от фактори.
Тя е обичана от малки и големи и радва с ролите си няколко поколения от българската публика. Тя има най-големият подарък – признанието на нейните почитатели, които обожават да я гледат във всяка нова роля.
Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. През 1955-1956 г. играе в театъра в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 г. е в театър „София“.
Великата актриса взима участие в едни от най-известните български филми като "Сиромашко лято", "Топло", "Бон шанс, инспекторе", "Опасен чар", "Щурец в ухото" и много други. През 2011-та започва участие в сериала " Домашен арест".
Лолова е автор и на автобиографичната си книга “1/2 живот”.
За 80-годишнината на актрисата Татяна Лолова софийското кино "Одеон" показва филма "Звезди в косите, сълзи в очите" (1977) на Иван Ничев. Прожекцията е на 10 февруари от 14.45 часа, входът е свободен. В звездния актьорски състав са Лолова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Николай Бинев, Леда Тасева, Иван Янчев, Антоний Генов, Иван Цветарски, Лора Кремен, Георги Мамалев, Илия Добрев, Стоян Гъдев, Никола Тодев, Димитър Георгиев и други.

През февруари в библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч ще бъдат прожектирани филми с актрисата Татяна Лолова. Месецът е посветен на нейния 80-годишен юбилей. Ще бъдат показани филмите "Опасен чар", "13-ата годеница на принца", "Летете с Росинант", "Петимата от Моби Дик" и други.