10 златни правила, които по естествен път допринасят за обновяването на организма ни

С тези 10 заповеди ще забавим скоростта, с която тялото ни остарява.

1. Не преяждайте - запомнете, че преяждането е болест, която води до други болести.
2. Съобразете менюто с вашата възраст - първите бръчки след 30 години биха се появили по-късно, ако в менюто присъстват повече сурови ядки и бобови храни. За хората над 40 особено полезен е бета - каротинът, който се съдържа в оранжевите плодове и зеленчуци. След 50 години костите ни се нуждаят от повече калций, а сърцето - от калий. Над 60 имаме нужда от селен, който подобрява паметта и умствената дейност.
3. Не бездействайте - работата е важна част от здравословния начин на живот.
4. Обичайте партньора си - нежността и любовта са най-доброто средство срещу остаряването. Когато човек обича, организмът му произвежда хормона ендорфин (хормон на щастието). Той способства и за укрепване на имунитета.
5. Повишете самочувствието и самоуважението си - така ще изпадате много по-рядко в депресивни състояния и самосъжаление, които сломяват духа на човек.
6. Спортувайте - дори 10 минути физически упражнения дневно удължават живота.
7. Спете на хладно - доказано е, че който спи при температура 17 - 18 ºC, има по-стегната и млада кожа. Причината е, че метаболизмът ни, както и процесът на стареене на клетките, също зависят от температурата на околната среда.
8. Глезете се - отделяйте поне половин час от денонощието, в който да правите нещо изключително приятно за вас. Дали това ще е четене на книга, гледане на филм или масаж, няма значение.
9. Не потискайте емоциите си - потисканите чувства и емоции ни правят по-податливи на заболявания - както психически, така и физически, включително и злокачествени.
10. Тренирайте мозъка си - решавайте кръстословици, логически задачи, учете нови езици или четете книги - изобщо всички занимания, които изискват умствена дейност.