Пресечен е канал за трафик на цигари от Гърция

Канал за контрабандни цигари от Гърция за България е бил пресечен при съвместна операция на Гранична полиция и Митницата в Русе

В автобус с гръцка регистрация са открити близо 100 мастербокса цигари. Щетите за бюджета от неплатения акциз е в размер на 7 и половина милиона лева. Задържани са четирима чужденци, на които ще бъде поискан постоянен арест, съобщават от прокуратурата в Русе.

Каналът за незаконен внос на цигари от Гърция е следен още от миналата година. Първата мащабна контрабанда била засечена през октомври на граничния пункт Илинден, а втората – през декември в Русе. Сега нелегалните цигарите били открити в професионално изработен тайник в гръцкия автобус. Те е трябвало да бъдат разтоварени в склад в русенския квартал “Средна кула”. Задържани са четирима души – трима гърци и един грузинец. Срещу тях е образувано досъдебно производство за незаконно притежаване на цигари без бандерол.

“След анализ от страна на Специализираната апелативна прокуратура ще бъде преценено дали ще се образува досъдебно производство за организирана престъпна група, понеже това са едни и същи лица”, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От прокуратурата казаха, че ако между трите случая се установи връзка, те ще бъдат обединени в едно наказателно производство. В склада е имало и двама българи.

“Събираме доказателства и за насочеността на стоките и за евентуална съпричастност на други лица към извършване на престъплението”, каза районният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Четиримата чужденци са задържани за 72 часа. За незаконен внос на цигари законът предвижда от 2 до 8 години затвор.