Депутатите ще обсъждат вота на недоверие днес

На извънредно заседание днес от 14.00 часа депутатите ще обсъждат искания от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството

Извънредното заседание на парламента е планирано да продължи до 19.00 часа. 
В мотивите на ГЕРБ се изброяват общественото недоверие в сектора още от юни миналата година, когато Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС, опитът специалните служби да бъдат подчинени на политическата конюнктура, нарастващата контрабанда, кризата с бежанците и безпощадната битова престъпност, "породена от редица анемични, безплодни управленски действия". 
Точно от днес сутринта започва специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност в страната.
Според правилника на Народното събрание, гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители, т.е.поне 121. ГЕРБ имат 95. 
Вотът е самокритика, основни аргументи като увеличаване на битовата престъпност, контрабандата са тенденции, ясно оформени в периода на предишното управление, мисля, че няма да успее и този вот, коментира премиерът Пламен Орешарски. 
"Може би, виждайки какво са направили, те сега се забавляват", добави той. 
Несъстоятелен е вотът на недоверие на тема сигурността, защото точно тук провалът на ГЕРБ е най-тежък, коментира пък лидерът на ДПС Лютви Местан. 
От "Атака" заявиха, че няма да подкрепят поискания вот на недоверие.
Това е третият вот на недоверие, поискан от ГЕРБ. Предишните два, през есента, бяха за провал в политиката на инвестиционното проектиране и в регионалната политика.