Българският Помпей е край Велико Търново

До 100 000 туристи на година може да привлича древноримският град Никополис ад Иструм, намиращ се на 20 километра от Велико Търново. Очаква се тайните на старината да открият идващите с круизи по Дунав чужденци, които имат интерес към културния туризъм, пише "24 часа". Такива са плановете на община Велико Търново, която наскоро получи за управление и стопанисване уникалния Траянов град.

От тази година той ще бъде включен в основните туристически маршрути на регионалния исторически музей. Кметът Даниел Панов си постави за цел да популяризира най-добре запазеното антично селище по нашите земи по всички туристически борси, на които се представя Велико Търново, включително лондонската и берлинската.

Българският Помпей - така преди няколко години бе наречен Никополис ад Иструм в едно италианско специализирано издание за римски паметници.

Основан е в началото на II век от император Марк Улпий Траян в чест на победата му над даките през 106 г. Разположен е върху невисоко плато на левия бряг на река Росица. Указателна табела напътва туристите към обекта от главния път за Русе. 2-километровата отсечка до старината обаче е като минно поле и на нея не могат да се разминат два автобуса. Кметството търси 300 000 лв., за да направи Никополис ад Иструм достъпен и още по-привлекателен.

Градът просъществува до края на VI в., но разцветът му е в края на II век - началото на III в. по време на династията на Северите. В него са живели около 5000 души основно търговци и земевладелци.

Разкопки в Никополис се правят отпреди повече от 110 г., но всеки сезон от земните пластове излизат непознати артефакти.

Стратегическото значение на древния римски град се определя от обстоятелството, че на мястото, където е разположен, се пресичали два от важните пътища в Долна Мизия.
Никополис ад Иструм е бил организиран по подобие на градовете в Мала Азия - Ефес, Никея и Никомедия. Начело на градското управление стоял Съвет на архонтите, ръководен от първия архонт, който упражнява съдебната власт. Специална колегия от жреци се грижела за честването на култа към императора и към божествата с гръко-римски и източен произход - Зевс, Хера, Атина, Херакъл, Асклепий, Дионис.

В града живеели преселници от Мала Азия, траки, римски ветерани. Официалният език бил гръцкият, свидетелстват множество надписи. Никополис си имал собствен монетен двор. В градската монетарница са отсечени и пуснати в обращение над 1000 типа бронзови монети, разказват учените. Върху някои от тях са изобразени съществуващи в Никополис храмове, обществени сгради, фортификационни съоръжения, които дават представа за пищната архитектура

Траяновият град е планиран по т. нар. ортогонална система с прави улици, ориентирани по посоките на света. Първоначално градът не е имал крепостни стени. Изградени са след опустошителното нападение на костобоките през 172 г. Те се извисявали на височина 8 м, а кулите са достигали до 12 м. На всяка от крепостните стени е имало добре защитени порти.

И днес може да се мине по античните улици с вдлъбнатини от римски колесници по огромните каменни блокове. Посетителите присядат на останките от одеона - малък театър за камерни спектакли с около 400 места. Изправени са част от колоните на агората - централния градски площад. Той е бил център на икономическия, културния и религиозния живот. В центъра се е издигала конна статуя на императора, която изследователите се надяват да открият.

Източната част е ареата, или площадът под открито небе, заобиколен от три страни с монументална йонийска колонада. Между колоните са били поставени бронзови и мраморни статуи на императори, членове на фамилиите им, видни граждани. Върху вековните варовикови постаменти личат следите от внушителните фигури.

На северната страна на ареата се е намирала трикорабна базилика. Древните я използвали за обществени нужди - търговски сделки, правораздаване и пр. От изток и юг са били подредени магазини. В западната част е била сградата на булевтериона (градския съвет).

От изток пък е разположена голяма обществена сграда, която според открит надпис е носела наименованието термоперипатос. Казват, че била единствена в рамките на Римската империя. Входовете били украсени с триъгълни фронтони. Централното помещение е служело за делови срещи и разговори, а отстрани са били магазините. Нещо като античен мол.

През миналия археологически сезон на Николис ад Иструм доц. Павлина Владкова разкри голяма част от сграда, която е служила за контрол върху търговията или древната данъчна служба. В нея са открити пет контролни тежести. Най-малката е бронзова и е с тегло близо 125 г. Най-голямата е от мрамор - екзагия, която тежи около 46,5 кг.

На 200 м западно от града са останките на водния резервоар. Той е пълнен от специално изграден водопровод. Античните инженери докарвали вода от 26 км, извираща в пещерата край с. Мусина.

Крепостта е имала подово парно отопление и дори открита пътека, която се отоплявала през зимата, а около нея вероятно са растели екзотични растения.

Обитателите на Никополис ад Иструм погребвали починалите си близки в зидани тухлени и каменни гробници и саркофази. Част от капаците и надгробните плочи са подредени по пътя на туристите из археологическия резерват.

През последната година Никополис доби вид на европейски паметник с проект за близо 2 млн. лв. Бяха изградени паркинг, площадки за експозиция, подходи, пътеки. Бе възстановена базата на археолозите, заедно с осветление и комуникации, поставени бяха указателни табели. Крепостна стена, която върви около самото очертание на автентичния зид, затвори територията на града. На входа се издига триметрова порта с две крила. Електромобил вози трудноподвижните и възрастните посетители сред древните каменни надписи и капители.

Освен че може да си направят пикник сред старините, запалените по историята може да хвърлят и древна табла и да се забавляват така, както са го правели древните римляни. Вехтата игра е възстановена по намерени в Древен Египет табло и фигурки, произхождащи от гроб от римската епоха. Всъщност авантюристите може дори да се оженят по древноримски обичай. Лично кметът на Велико Търново Даниел Панов редом до древна жрица венча първата двойка в Никополис преди 2 години.