Бареков яхна протеста срещу EVN (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

09-02-2014, 09:59

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕVN, Auf Wiedersehen! (ГАЛЕРИЯ)

В Пловдив отново на бунт срещу цената на тока

Близо двеста души се събраха в 10 часа тази сутрин пред централата на EVN в Пловдив. Организатори на протеста срещу исканото увеличение на цената на тока с около 9 на сто от 1 юли тази година от страна на монополиста са ВМРО-БНД.

Към проявата се присъедини и „България без цензура”. Малко след 10 часа десетки младижи със знамена на партията се присъединиха към воеводите. Те бяха предвождани от Дяко Дяков, а около 10,30 към пред електроразпределителното дружество дойдоха и лидерът Николай Бареков и заместникът му Ангел Славчев.

Протестът започна с патриотични песни, които звучаха от камион, спрян точно пред централата на EVN. Пръв думата взе известният сред всички дядя Ваня, който припомни, че тези дни се навършва точно една година от започването на февруарските протести през 2013 година. Тогава вълненията бяха предизвикани именно от изключително високите сметки за електричество и доведоха до оставката на правителството на ГЕРБ. „Сега пак искат да вдигат тока, но ние няма да позволим това”, категоричен бе бай Иван. Изказването му завърши със скандирания „И преди, и сега, "EVN е мафия” и "EVN, Auf Wiedersehen". Последва изпълнение на националния химн.

На импровизираната трибуна се качи Ангел Джамбазки от ВМРО. Той припомни, че именно в Пловдив хората са се вдигнали на протест срещу EVN още през 2007 година. „Електроразпределителните дружества трябва да бъдат в обществени ръце, защото тяхното престъпно продаване и предаването им в ръцете на чужди компании доведе до повишаване на цената на тока и системно и последователно ограбване на българските граждани”, заяви Джамбазки. Според него е национално предателство продажбата на електроразпределението на чужденци. От ВМРО отново поискаха развалянето на договорите с чуждите дружества. Това бе потвърдено и от лидера на воеводите Красимир Каракачанов. По думите му, докато са били в държавни ръце, трите дружества са вкарвали в държавната хазна по 90-95 милиона лева годишно, които са отивали за нуждите на българите. „Откакто бяха продадени от НДСВ, в българският бюджет влизат 0 лева и 0 стотинки от трите дружества. На всичкото отгоре токът скочи с над  120 процента. Задаваме въпроса – къде е българската държава през тези 8 години?”, попита риторично Каракачанов.

Протестът продължи с изказване на лидерът на България без цензура Николай Бареков, който още когато взе думата поясни, че ще говори партийно. „Ние предлагаме много елементарни мерки, които обаче никой не иска да чуе. Защо да няма Операция „Чисти ръце”? Кой се страхува от подобна операция?”, попита Бареков. „Искам дебело да подчертая – ние сме алтернативата на статуквото. Ние не сме Красимир Каракачанов , Ангел Славчев, Ангел Джамбазки и Николай Бареков. Ние – това сте вие. Този път българският народ има шанса пряко за влезе и да влияе в управлението на държавата. Това е единственият разумен вариант да избегнем политическата катастрофа”, категоричен бе лидерът на „България без цензура”. Той заяви, че ако вземат властта още в първите седмици хората ще станат свидетели на сериозни акции от страна на службите, които ще завършат с арести на водещи политици у нас.

На въпрос на журналисти кой финансира партията му, Бареков отговори, че „България без цензура” е може би най-евтината партия в страната. „Нямаме телевизия, нямаме медии, нямаме възможност да правим повече от това, което правим днес – митинги, събирания и протести”, обяви Бареков.

Протестът продължи със шествие, което премина по „Генерал Заимов”, през Римски стадион по Главната улица. Шествието спря за малко пред общината, където имаше бурни скандирания и освирквания, след което продължи към партийния дом. Там протестът приключи, а лидерите на ВМРО и България без цензура се отправиха към хотел Тримонциум. По пътя си Ангел Славчев и Николай Бареков бяха пресрещнати от десетина протестиращи от движението „Че Гевара”, които отправиха обидни реплики към тях. „Продажници” и „БКП” скандираха хората от лявото движение, част от което доскоро бе самият Славчев. Подобни квалификации отнесоха и Ангел Джамбазки и Красимир Каракачанов. Възникналото напрежение обаче бързо бе овладяно след намесата на органите на реда, които предотвратиха по-сериозни сблъсъци.

Преди дни EVN съобщи, че ще поиска увеличение на цената на тока между 7 и 9% от 1 юли. Председателят на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер посочи, че с тази ценова рамка, която действа в момента, дружеството не би могло повече да работи устойчиво.

Необходимо е да се инвестират поне по 130 млн. лв. годишно в мрежата, а сега одобрените оперативни разходи са 106 млн. лв., посочи Йорг Золфелнер. За миналата година инвестициите на дружеството са едва 73 млн. лв., което е на санитарния минимум, защото за осем месеца три пъти е била намалявана крайната цена на тока, посочи тогава той.