Откриха музей на проституцията

Свят

08-02-2014, 21:08

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Посетителите влизат във входа, като преминават през холограма на подканваща ги проститутка

Квартала на червените фенери в Амстердам беше открит малък "образователен" музей на проституцията, съобщи АФП.

По думите на неговия директор Мелхер де Винд музеят "Тайните на Червените фенери" има за цел да образова онези посетители, които искат да научат повече за "квартала на греха", без да им се налага да посетят проститутка. Той е обзаведен в бивш бордей в една от типичните тесни сгради на Амстердам.

Посетителите влизат във входа, като преминават през холограма на подканваща ги проститутка. След това експозицията представя жриците на любовта като неразривна част от обществото. Късометражен филм разкрива хората, които работят за проститутките - чистачки и келнери, носещи им храна и кафета по време на смяна.

Музеят се концентрира и върху периода от нашето ново хилядолетие, когато проституцията стана легална в Холандия. Оттогава градската управа в Амстердам се бори с изкореняването на трафика на хора и с властта на сводниците.

В музея е показано и работно табло на жриците на любовта, отчитащо поименните смени в отделните стаи и дни. Посетителите имат възможността да застанат и във витрина на проститутка, за да видят как изглежда техният свят "отвътре навън". В експозицията е включена и типичната "работна среда" на практикуващите най-древния занаят. Това са стаи с размер 3 на 2 метра със стандартизирано обзавеждане. Креватите са ниски и яки, в близост има мивка и малък шкаф с лубриканти, презервативи, сексиграчки и кърпи.

За стандартния 15-минутен сеанс се заплащат 50 евро. Около 75% от проститутките в Амстердам са от по-бедните страни като Румъния и България, пише АФП.