Бионична ръка позволява на пациентите да „чувстват”

Животът

08-02-2014, 16:32

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Учени създадоха бионична ръка, която позволява на човек с ампотирал крайник отново да може да чувства предметите. Първият, който изпробва бионичната ръка, е датчанинът Денис Албо. По време на лабораторните тестове, на които е подложен, той е можел да разпознае формата и твърдостта на всеки предмет, който докосвал, пише EkipNews.bg.

Специалистите твърдят, че уникалността на бионичната ръка е в електрониката и софтуера, които й позволяват да даде обратна връзка към мозъка. Всъщност, в изкуствената ръка са вградени специфични сензори, които могат да открият и измерят информацията на докосване. Използването на компютърни алгоритми трансформират електрическите сигнали в един импулс, така че сетивните нерви да могат да ги разпознаят.
Бионичната ръка все е още е само прототип и тепърва предстои тя да бъде усъвършенствана. Учените обаче се надяват, че в близко бъдеще устройството ще може да се използва вместо традиционните протези и да улесни живота на хиляди хора. Основна пречка пред масовото използв