Приложение, което лекува страха от паяци?

Разработчиците казват, че се надяват това да бъде първият от поредица проекти

Компания за разработване на софтуер в партньорство с двама психиатри са разработили мобилно приложение, което, по думите им, лекува страха от паяци, известен като арахнофобия, пише The Telegraph, цитиран от Фокус. Програмата запознава потребителите със симпатичен анимиран паяк, който бавно се превръща във виртуална тарантула.
Създателите на софтуера посочват, че 60 процента от британците страдат от арахнофобия в някаква степен, но само един процент от тях търси помощ, за да я преодолее. Phobia Free използва метода на конфронтация със страха, за да намали чувствителността към паяци. Първоначално мобилното приложение кара потребителите да играят с розов анимиран паяк, наречен Итси, като преминават различни нива и трупат точки. С напредването на играта Итси бива заместен от все по-реалистично изглеждащи паяци, докато най-накрая потребителите успеят да свикнат с гледката на голяма тарантула, която са създали с помощта на технология за добавена реалност.
Разработчиците казват, че се надяват това да бъде първият от поредица проекти, насочени към справянето с различни психологически проблеми.