Кметовете на общини от ГЕРБ с декларация срещу дискриминационното финансиране

"Категорично възразяваме срещу начина на разпределение на 500 милиона лева по инвестиционната програма за растеж"

Кметове на общини, избрани от ПП ГЕРБ, изпратиха декларация с настояване за среща с Националното сдружение на общините, министър-председателя и министъра на финансите, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Ето и текста на декларацията:

"Ние, кметовете на общини, избрани или подкрепени от ПП ГЕРБ, представляващи над 60% от българските граждани и формиращи 80% от Брутния вътрешен продукт на Република България, категорично възразяваме срещу начина на разпределение на 500 милиона лева по инвестиционната програма за растеж, устройство и развитие на регионите. Одобрението на проектите беше направено по неясни критерии, без прилагане на обективен анализ и без финансова и икономическа обосновка. Това е поредният пример за непрозрачно, небалансирано и нецелесъобразно разпиляване на публични средства. От всичко това прозира, че критериите, по които са определяни крайните победители, са изцяло партийно-политически, в полза на управляващата тройна коалиция от БСП, ДПС и Атака.

Обективният анализ на разпределените средства към общините показва, че измерено спрямо населението, финансирането е по 15 лв. на човек в общините на ГЕРБ, по 90 лв. на човек в тези на БСП и по 133 лв. при ДПС. Това показва ясно, че политиката на правителството по отношение на общините е крайно и цинично политизирана, и общините, които се управляват от кметове на ГЕРБ, са дискриминирани. С това управляващите отказват да работят за живеещите в тези общини и създават поредното разделение на нацията, наказвайки и собствените си избиратели.

Затова, ние настояваме за провеждането на спешно извънредно заседание на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, което да насрочи среща с министър-председателя и министъра на финансите. На тази среща трябва да бъде изискана и предоставена на НСОРБ пълната документация и информация за проведената процедура по одобрение на печелившите проекти на общините. Очакваме бърза и адекватна реакция от страна на НСОРБ и правителството."