Природозащитници се борят за справедливост чрез Wildleaks

Платформата е направена по подобие на Wikileaks

Незаконната с търговия с редки животински видове се увеличава, като наред с това усъвършенства методите си. Високите цени на някои обитатели на дивата природа и добивани от тях материали привлича организирани престъпни групи и независимо от постоянните арести, нелегалният трафик продължава. Група от организации за защита на дивата природа са стратирали Wildleaks, онлайн система за поверително разкриване на престъпления, направена по подобие на WikiLeaks.

Със страницата се работи лесно. Тя е базирана на глобалната платформа с отворен код GlobaLeaks и дава две възможности за защита – поверителни съобщения, които използват криптиране и Anonymous, който е базиран на адрес в мрежата Tor. Целта е всеки, който е станал свидетел или има информация за престъпление срещу дивата природа да може да го съобщи на властите.

Проектът се ръководи от Андреа Кроста, съосновател на организацията Elephant Action League. С него работи екип от експерти в областта на престъпленията срещу дивата природа. На страницата се посочва, че специалистите ще използват усъвършенствана методология за събиране на информация и огромна мрежа от контакти, както и последните достижение на технологията, за да преценят как да процедират с получените данни.