Несправедливото разпределение на средства е проява на задкулисие

Част от целевите пари са в подозрително закръглени суми

Несправедливото разпределение на парите на общините по ИП „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ е ярка демонстрация на задкулисието, което дразни обществото. Това заяви на специална пресконференция в петък Румен Петков, член на Национална гражданска инициатива АБВ.

Румен Петков представи статистика, според която налице е една безкритична позиция на правителството към разпределението на тези средства. Оказва се, че част от целевите пари са в подозрително закръглени суми.

„Става дума за втората част на постановлението, в което институционално са разпределени 160 милиона лева и двойните стандарти към различните ведомства“, обясни Петков. И посочи примери:

„Към Министерството на здравеопазването са две суми, достатъчно окръглени, по 12 милиона лева, но така или иначе те са формулирани като адресат – изграждане на Национална здравна информационна система и проект за развитие на Спешна медицинска помощ в България. Дали това е реалната потребност на днешното здравеопазване, това е друг въпрос, но парите са разписани.
Министерството на здравеопазването - 15 737 516 лева, които са разписани в шест пункта, също достатъчно „окръглени”.

"Оттук-нататък има едни доста странни решения. Например - Министерството на младежта и спорта – многофункционални спортни площадки в общинските центрове и покрити плувни басейни в тях – 20 милиона лева. Без да е ясно нито къде, нито какви спортни съоръжения ще бъдат изградени“, коментира Румен Петков.

„В Министерството на образованието е разписано – Медицински университет – Варна – конкретна сума; Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” – конкретна сума, съвършено конкретна е сумата в УНСС, но така или иначе са разписани. Но как в Министерството на младежта и спорта са 20 милиона лева, неадресирани?
Министерството на инвестиционното проектиране, 6 350 000 лева - за благоустройство на малки населени места. Какво общо има това с инвестиционното проектиране, е друг въпрос, но не е ясно кои са малките населени места.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството – програма за решаване на проблема с водния режим в някои населени места - въобще не е ясно кои са тези места и в какво точно се изразява проблемът – 20 милиона лева”, коментира Румен Петков.

Р.Петков е категоричен, че това е една много безкритична позиция на правителството към разпределението на тези средства и една много ярка демонстрация на задкулисието, което всъщност дразни обществото.