Мъж от Велинград открадна личните данни на свой съсед и се превърна в ненаказуем шофьор на пътя, съобщи Novanews.bg

39 пъти бил спиран от катаджиите за различни нарушения, включително и за употреба на алкохол.

Всеки път се изплъзвал от наказанията и глобите като се представят пред полицаите с името е ЕГН-то на съседа си.

Без да подозира дървосекачът Живко Цимпарев става жертва на своя приятел и съсед Димитър Михайлов. Къщите на двамата са една до друга в ромската махала на Велинград.

Димитър често гостувал на Живко, но с користна цел, за да открадне самоличността му. Научил трите му имена и ЕГН и бързо измислил схема, за да надхитри катаджиите.

Когато го хващали в нарушение Димитър обяснявал, че забравил документите си и се представял за съседа си. Така 39 пъти Димитър Михайлов преметнал полицаите, представяйки се за друг човек.

Въпреки че бил спиран от катаджии в три различни области - Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска, нито един от органите на реда не се усъмнил в самоличността му. Но и нито веднъж не бил обстойно проверен, след като нямал документи за самоличност.

Дори и за това нарушение нямал актове. Най-парадоксалното е, че го хванали да шофира пиян. Живко разбрал за измамата на своя приятел, едва когато полицаите отишли в къщата му, за да вземат книжката му.

Тъй като вече имал 39 неплатени акта за над 1200 лева. Мъжът потърсил адвокат, а той на свой ред започнал собствено разследване и стигнал до крадеца на самоличност.

По случая прокуратурата в Пазарджик е образувала досъдебно произвоство. От полицията в града обясниха, че докато то не приключи, не може да започне проверка в местния КАТ кои са полицаите които не са проверили самоличността на мъжа, представил се за своя съсед.

Нова телевизия научи от свои източници, че по случая вече е наказан един от полицаите, проявил небрежност. Той е изведен от системата на Пътна полиция и е пренасочен като инспектор в отдалечено РПУ.

Адвокатът, който е бивш шеф на КАТ във Велинград пояснява, че пътните полицаи са допуснали груба грешка при уточняването на самоличността, още повече, когато човек е без документи. Адвокатът е поискал графологична експертиза, която е показала, че подписите под актовете не са на Живко, а на неговия приятел Димитър, който в квартала всички определят като добро момче.

Димитър Михайлов, който е откраднал самоличността на съседа си в момента е в Пазарджишкия затвор, но за друга кражба. Потърпевшият Живко вече е осъдил полицията в Пазарджик и тя е върнала неправомерно отнетата му шофьорска книжка. Сега завежда ново дело- срещу МВР за актовете, незаконно написани на негово име.