Лекарите в Шокова зала обират най-много от агресията на пациентите

Шефът на МБАЛ - Бургас "за" криминализирането на нападенията над медици

Ръдоводството на МБАЛ - Бургас  е "за" криминализирането на нападенията над лекарите, заради отношението на пациенти към медици в Спешно отделение на болницата. 

"Колегите могат да разкажат много такива случаи, защото те са първичното звено – те приемат пациентите и са първите, които се сблъскват с агресията. Много често близките са страшно агресивни и настояват на всяка цена доведеният от тях пациент да бъде лекуван веднага. Включително и миналата седмица имаше подобен инцидент – пациент във видимо нетрезво състояние беше дошъл да получи медицинска помощ, защото паднал и се ударил", коментира прокуристът на болницата д-р Миразчийски.

Пациентът настоявал първо той да бъде прегледан, вдигал скандали, заплашвал с нож. Наложило се медиците да викат полицията. "Аз разбирам хората, разбирам тяхното притеснение, обаче те не могат да знаят нито какво е положението в момента в Шокова зала, нито колко други още пациенти има и в какво състояние са те. Точно затова колегите са учили медицина толкова години – те могат да преценят кой се нуждае от помощ веднага, на момента, защото животът му е пряко застрашен, а кой може да изчака. Именно заради това умение получихме признанието на цял свят заради бързината, при която реагираха на атентата на летището. Те са отлични специалисти и наистина знаят на кого да помогнат по-напред", каза още д-р Миразийчки.