Екзекутираха жена, измъчвала и убила умствено изостанал мъж

59-годишната Сузане Басо успя да шокира дори щата на смъртните присъди Тексас

Снощи в Тексас, известен като щата с най-много екзекуции след връщането на смъртното наказание в страната през 1976 г., жена издъхна, понасяйки необратимо наказание за жестоко престъпление. Това информира "Washington Post", цитирайки АП.

Екзекуцията в женски затвор е рядкост дори в щат с подобни традиции. От всички жертви на най-тежкото наказание там близо 1 400 са мъже, а едва 14 - жени (вкл. тази). 59-годишната Сузане Басо обаче шокира обществеността с онова, което е извършила - дотолкова, че дори самопризнанията не бяха достатъчни, за да я спасят от смъртоносната инжекция.

Басо е обвинена и осъдена в измъчване и убийство на човек с умствено разстройство, след като го е подмамила да се премести от Ню Джърси в Тексас с обещание за брак. Трупът на Луис "Бъди" Мусо е открито през 1998 г. в канавка край град Хюстън с множество травми и разкъсвания, измито с белина и изварено с телена четка.

Печалбата на Сузане от извършеното деяние е дошла от социалните осигуровки на Мусо. Датата на екзекуцията беше окончателно насрочена, след като Върховният съд отхвърли жалбата на защитата за невменяемост на извършителката.

Така в 18:26 часа на 5 февруари, 11 минути, след като Басо получи смъртоносната инжекция, приключи втората за тази година екзекуция в щата Тексас.