АБВ ще разширява влиянието на левицата в България

Р. Петков: Възприемането на БСП като бащиния ще нанесе тежък удар върху партията

Първият в страната офис на гражданската формация АБВ на бившия президент Георги Първанов бе открит вчера в Добрич.

Ръководството на БСП демонстрира двоен стандарт. Станахме свидетели на действия в цялата страна, популярни като сваляне на политическото доверие и отстраняване от ръководните органи по места на инакомислещи. Но същевременно разполагаме с декларации и подписи на над 1500 активисти на БСП, които изразяват своето възмущение от този подход на ръководството.
Това заяви на пресконференцията в Добрич Румен Петков.

Това са секретари на основни партийни организации, членове и зам.-председатели на общински ръководства. Тези хора, чийто живот е свързан с БСП и са дали много на партията, сега са разочаровани от ръководството й. Те вярват в каузата на АБВ и застават зад нея, подчерта той.

По думите на Петков целта на АБВ е да шанс на разочарованите от БСП, които не искат да гласуват вече за тази партия с това ръководство да имат своя избор в лявото пространство. Той добави, че немалка част от тези активисти са и делегати на конгреса на БСП, който трябва да се проведе в края на седмицата. Той попита какво смята да прави националното ръководство – ще лиши ли тези хора от правото да участват в работата на конгреса.

Румен Петков определи действията на Националния съвет на БСП като нелепи и неадекватни. Възприемането на партията като бащиния от страна на ръководството и лично на лидера Сергей Станишев ще нанесе тежък удар на социалистическата партия, заяви Румен Петков. Той посъветва Националния съвет да се съсредоточи върху подготовката за предстоящите избори вместо да се занимава с разправа с неудобните ръководни кадри по места.

Според него е нелепо Волен Сидеров да е председател на парламентарната комисия по етика след множеството скандали, които предизвика и нашумелите му пътувания до скъпи и екзотични дестинации. БСП е мандатоносител на това правителство, заедно с ДПС разполагат с мнозинство в парламента, но не сменят ръководството на тази комисия. Явно всичко е част от сделката, коментира Румен Петков.
Атака е оттеглила в комисиите на Народното събрание предложението си за рестартиране на проекта за АЕЦ "Белене". Това непоследователно поведение явно е продиктувано от нечие разпореждане и се дължи на задкулисни игри. Явно БСП не желае да даде нов живот на проекта “Белене”. Ако се внесе това предложение в пленарна зала, то ще получи веднага подкрепа от около 200 депутатски гласа. Но партиите, които крепят правителството не се решават на подобна стъпка  и затова съм убеден, че има задкулисни игри и някой някъде е поел ангажимент да не се строи АЕЦ Белене, каза Румен Петков. Той призова Сергей Станишев да обяви  давал ли е пред някого подобни обещания и пред кого. Българският народ трябва да се замисли на какво са способни определени политици и партийни ръководства в  името на неясни цели, каза още Румен Петков.

Нямам проблем с БСП – Добрич и с колегите от общинското ръководство, заяви доскорошният лидер на социалистите в града Владимир Калчев. На извънреден пленум в края на миналата седмица местното ръководство се разграничи от неговите действия. Два дни по-късно Владимир Калчев подаде оставка като общински председател на партията - столетница. Социалистите в Добрич имат проблем с националното ръководство, което постоянно неглижира местните структури. Независимо от постигнатите резултати напоследък, ние постоянно бяхме обект на проверки от страна на централата по измислени доноси за нередности, поясни Владимир Калчев.

Целта на АБВ не е да предизвиква разцепление в БСП, а да увеличи влиянието на левицата, като приобщи към левите идеи онези, които са загубили доверието си в социалистическата партия, заключи Румен Петков.