Тежка форма на пневмония върлува в страната

Лекарите съветват да не прибягваме към самолечение

Тежка форма на пневмония върлува в страната. Само за няколко дни жертвите са вече пет. От болестта са починали бременна жена в Силистра и трима мъже от Хисаря, съобщи Нова ТВ.

32-годишна жена, бременна в седмия месец, е починала във вторник в силистренската болница. Според управителя на лечебното заведение д-р Даниела Костадинова, жената е приета в болницата в събота с тежка хеморагична пневмония. Състоянието й се влошило - поставена е на командно дишане и е извикан консултант от Варна, но лекарите не са могли да се преборят за живота й.

Според директора на Регионалната здравна инспекция в Силистра д- р Теодора Начева от изпратените през миналата седмица други проби в Националния център по заразни и паразитни болести са установени две положителни с грип "А" - едната щам "Калифорния" /свински грип/ и щам "Виктория". Заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Силистренско е 124 на 10 000 души - по ниска от средната за страната.

В силистренската болница обаче са хоспитализирани 41 пациенти с пневмония. Смята се, че част от пациентите не са потърсили навреме личните си лекари.

В рамките на два дни трима мъже са починали в Хисаря от бронхопневмония, причинена вследствие на усложнения от грип. Мъжете са на възраст между 41 и 50 години.

Интензивното отделение на столичната белодробна болница „Св. София” е почти препълнено. Осем души са в изключително тежко състояние, трима се борят за живота си.

Заради трагичните случаи лекарите съветват:

- да не прибягваме към самолечение, особено, ако грипът трае повече от два-три дни

- ако кашлицата не намалее и няма спад в температурата и подобряване на състоянието, задължително трябва да има преглед при семейния лекар и рентгенова снимка. С особена сила това важи за децата, бременните жени, възрастните хора и хронично болните, които през зимата са особено уязвими.

Специалистите все пак успокояват, че стойностите на заболелите от грип с тежки усложнения, прераснали в пневмония, не се различават сериозно от 2009 и 2010 г., когато щамът на грипа беше същият. Характерно за него е, че заболяват предимно млади хора.