Как се правят пилешките хапки на McDonald's...

... и от какво?

Откакто американската верига за бързо хранене е на пазара, получава обвинения за какво ли не - включително за затлъстяването на световното население. През последната година компанията дори излязоха данни, че между мекото сирене чедър и хрупкавата маруля в любимите на тийнейджърите по света хамбургери има не друго, а... конски изрезки.

За да опровергае поредното твърдение, а именно съмненията около чистотата на пилешкото месо в пилешките си продукти, McDonald's разкри една важна търговска тайна: как се правят панираните им хапки. "Дейли мейл" вече публикува кадри от видеотура, направен в производствения цех на компанията в Канада.

От веригата изтъкват, че годишно продават най-малко 5 милиарда порции "нъгети". Как се правят? Първо, пилешките гърди се смилат, смесват с кожата на пилето, овкусяват и оформят на хапки. След това се подлагат на известна топлинна обработка, замразяват се и се транспортират до веригата заведения.

"Готвачите" в английските заводи провеждат същата процедура, но оставят хапките без кожа от пилето.

"Но не използваме "розова слуз", уверяват оттам. Въпросната консистенция се състои от мазнини и изрезки, получени след механичното обезкостяване на пилето. Според появилите се твърдения на американски изследователи именно от нея се правят "пилешките" деликатеси на McDonalds.

Видеотурът от канадската фабрика е второто сензационно разкриване на любопитна производствена тайна на веригата, след като преди време оттам пуснаха клип с указания как се прави популярния "Биг Мак", припомня изданието. Видеото се превърна в интернет хит.

 

Как се правят пилешките хапки, вижте в нашата галерия