Томислав Дончев: 2014 г. ще е нулева по усвояване на евросредства

България е във външнополитическа изолация

Освен по темата за сигурността, основания за вот на недоверие към правителството дават управлението на еврофондовете, енергетиката и други сектори. Това заяви в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш министър по управление на европейските фондове Томислав Дончев.

По думите му страната ни е във външнополитическа изолация. Това се отразява на европейското финансиране, защото европарите идват от вноските на страните -членове на съюза, категоричен е той.

 

2014 г. ще е нулева по усвояване на евросредства, допълни той и подчерта, че трябва да има яснота по изгражданите с европейски пари стратегически инфраструктурни обекти.

 

Трябва да се види и какъв е ефектът от похарчените от кабинета пари. Усвояването на парите все още не означава нищо - важен е ефектът, убеден е Дончев.

 

След всичките предизборни закани и обещания данните и тенденциите в сферата на бюджета не са оптимистични. Текущите разходи не раждат растеж. Няма основания за оптимизъм и по отношение на Бюджет 2014, каза бившият министър.

 

Той заяви, че все още е рано да бъде обявена евролистата на ГЕРБ.

Не съм анализатор на процесите вляво. Когато проблемите се артикулират от такъв виден представител на левица като Георги Първанов, това значи много. Левицата не е имунизирана срещу обществените процеси, няма как БСП да остане неуязвима. След месеците обществено недоволство, последвало идването на власт на кабинета „Орешарски", разделението в БСП е логично, отбеляза Дончев.