Внимание! Нов вид измама, пазете се!

Тя е породена от готвените промени в Наказателния кодекс

Възможно е да станете жертва на най-новата измамна схема, предупреждават от Областна дирекция на МВР-Монтана.

Тя е породена от готвените промени в Наказателния кодекс, който задължава регистрацията на стари вещи на възраст над 50 години.

В противен случай на собствениците се налагат глоби от между 2 до 5 хил. лева и затвор до 4 години. В страната са регистрирани случаи, в които измамници посещават хората по домовете и искат да регистрират старите им вещи, антики и ценности.

ОД МВР Монтана напомня най-често използваните сценарии за измами по телефона и въвеждане в заблуда – „Търсене на преводачи и закупуване на ваучери за мобилни услуги”, „Спешна операция или лечение на близък”, „Внасяне на гаранция или подкуп”, „Печалба от томбола или телевизионна игра”, „Баене за разваляне на магия”, „Предоставяне на социални помощи” и “Ремонт на жилището по програма на ЕС”; „Наемане на квартира”, „Заем на познат”.

Гражданите трябва да обърнат внимание на своите възрастни близки, да ги предупреждават често за възможността да станат жертва на измамници по телефона, да им обясняват спокойно как да реагират и да действат.

Най-добрият вариант е да прекъснат връзката, като изключат телефона, след което да помолят свой съсед да се опита да позвъни на близък роднина или приятел. При всички случаи, когато гражданин е станал жертва на телефонна измама, трябва незабавно да се обърне към най-близкото Районно управление на полицията.

Това важи особено и за неуспешните опити за измами, като трябва да се посочат всички подробности около случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането) и др. Ако възрастта не им го позволява, техните близки трябва да подадат сигнала в полицията.