Запечатиха олимпийците с пломба и печат

Първата българска група пристигна в Сочи

Изключително строги мерки за сигурност посрещнаха първата група български спортисти, които ще вземат участие в Зимните олимпийски игри в Сочи.

Вратата на автобуса, който взе нашите от Аерогарата бе запечатана прилежно с пломба и печат, като сейф, да не би по пътя да бъде отворена. При влизането в селото, печатът се проверява и чак когато се свали плобмата се отваря вратата. Специално обучени кучета душат навсякъде за взривни материали. Състезетели и треньори предполгат, че точно това е причината багажът и ските да пристигат в олимпийските села два часа по-късно като вероятно за това време се "обдушват" по камионите от кучета и сканират на ренгени, преди да бъдат предоставени по предназначение.

Първата група български спортисти вече се настани в олимпийските села. Биатлонистите Красимир Анев, Владимир Илиев и Михаил Клечеров, са в т.нар. "Еndurance Village", където са и четиримата от ски-бягането Веселин Цинзов, Алексей Гридин, Теодора Малчева и Антония Григорова.

Интересно е, че до там се стига само с кабинков лифт, тъй като тясното шосе от долината нагоре е приоритетно за товарните автомобили.

Останалите трима - алпийците Никола Чонгаров и Георги Георгиев, както и състезателт на шейни Беньов се настаниха в "Mountain Village", което е на протовоположния склон и до него се пътува около час и половина от аеорагарата. Това селище е изградено точно до финала на пистите за алпийски дисциплини и сноуборд, които вчера бяха огряти от ослепително слънце. Нашите са в блок 9 на построените в алпийски стил 8-етежни сгради и от прозорците на българите се открива перфектна панорама към върха, от който в неделя е предвидено да стартират спускачите по една от най-трудните писти на планетата. Българите са настанени на първия и втория етажи, в съседство е делегацията на Чехия, а щабът ни е разположен на партера.

Стаите на всички олимпийци са по спартански обзаведени - с по две или три легла, нощни шкафчета и гардероб. Банята е една в апартамент за две или три стаи, тоалетната също. Все пак за първи път на олимпиади интернетът е с перфектна скорост и покритие, което прави доволни всички акредитирани. Щастието за спортистите пък стана пълно, след като всеки един от тях получи при пристигането си страхотен и много ценен подарък от МОК, който чрез един от спонсорите си връчи на състезателите по един телофон последен модел.

Повечето български спортисти разопаковаха багаж и отпочиваха сутринта, следобед направиха първа инспекция на обектите, а вечерта наблегнха на фитнес. Утре всички започват здрави тренировки по писти и трасета.

Бе обявен и часът, в който ще бъде вдигнато българското знаме в олимпийското село. Това ще стане в сряда, 5 февруари, от 15.00 ч. местно време, което означава 13.00 българско. Церемонията е традиционна и с нея се ознаменува пристигането на всяка една делегация на Игрите.

За повече спортни новини, четете Sportonline.bg