Наложиха две глоби на Станишев

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) глоби лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев

Причина са неподадените в законовия срок декларации за конфликт на интереси, съобщава в.„Капитал”.

Наложена му е минималната възможна глоба – два пъти по 1000 лв., като до този момент в комисията не е постъпила жалба срещу наказанията, съобщиха от комисията, уточнявайки, че глобата не е за конфликт на интереси.

Двете наказателни постановления са връчени на Станишев миналата седмица – близо половин година след нарушението на лидерa на БСП.

Според закона заемащите публична длъжност подават поне две декларации – за несъвместимост и за частни интереси. Срокът за първата декларация е 7 дни след заемането или избирането на съответния пост, а за втората – 30. Изборите за 42-то Народно събрание бяха на 12 май, а парламентът се конституира на 21 май.

Декларациите на Станишев бяха обявени на страницата на парламента на 15 август и от тях се вижда, че са попълнени от Станишев на 9 август, а са пристигнали в парламентарната комисия за конфликт на интереси на 14 август.

Казусът престояваше в комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси в парламента, която се ръководи от председателя на „Атака“ Волен Сидеров, а след това беше препратен в КПУКИ, която е написала акт за установяването на нарушенията през декември, но чак преди две седмици е връчила наказателните постановления.

Причината за забавеното подаване на декларациите вероятно се крие в това, че е било необходимо технологично време, за да може съпругата му Моника Станишева да напусне мястото си като управител във фирма „Креативни маркетингови и комуникационни решения“, която е собственост на кипърската офшорка „Валеджо консултантс лимитид“, пише в„Капитал“.

В декларацията си Станишев е обявил фирмите на съпругата си Моника, на нейния брат Методи Янов и на своя брат архитект Георгий Станишев. Лидерът на БСП е посочил, че няма задължения за над 5000 лв. и не участва и в ръководствата на търговски дружества и неправителствени организации.

Станишев е декларирал потенциален частен интерес заради фирмите на Моника – „Актив груп“ и „Призма къмпани“, както и тези на брат й – „МВ Проект“ и фондация „Обединено общество“. Брат му Георгий Станишев е собственик на „Прожектс“, „Проекти Джи ЕС“, „Скайко“ и „Проспектум“. Председателят на БСП е написал, че брат му е и член на „международни организации и НПО в света на архитектурата“.