Отбелязват деня на мармота!

Според традицията, ако животното излезе от дупката си и не успее да види сянката си, пролетта ще пристигне по-рано. В противен случай зимата ще продължи да властва поне още 6 седмици.

Днес в САЩ деня на мармота. Празникът, който започва като германски обичай в югоизточна и централна Пенсилвания през 18 и 19 век, води началото си от древно-европейски обичай за прогноза на времето по поведението на язовец или свещена мечка. Също така има сходство със средновековния католически празник Сретение господне, както и с езическия празник Имболк, заемащ важно място в келтския календар, който се е празнувал на 2-ри февруари и също включва прогнозиране на времето.

Съвременният обичай включва наблюдение на дупките на мармотите в ранно утро.
Въпреки, че церемонии по случай празника има в цялата страна, основната е в щата Пенсилвания. Рано сутринта там мармотът бива посрещан от хора, облечени в костюми от 19 век, които говорят на местния немски диалект.
На Стейтън Айлънд в Ню Йорк по време на предсказанието на тамошния мармот Чък ще присъства новият кмет на града Бил де Блазио. Смята се, че прогнозите на Чък са верни в 80% от случаите.