Калфин определи реакцията на БСП като "емоционална"

По думите му изключването от политически партии е нещо, което няма нищо общо със съвременния начин на правене на политика

 Твърде емоционална е реакцията на БСП. Не знам какво означава „сваляне на политическо доверие”, но изключване и отстраняване по този начин от активна политическа дейност надали е най-доброто.

Това каза Ивайло Калфин – водач на евролистата на АБВ, в предаването „Неделя 150” по БНР, по повод снетото от членовете на АБВ доверие от пленума на БСП.

По думите му изключването от политически партии е нещо, което няма нищо общо със съвременния начин на правене на политика. Той коментира и че посочването на някои от членовете на БСП като поддръжници на АБВ е абсолютно неоснователно и вероятно е някакъв вид разчистване на сметки.

„Има хора, които нито са идвали на публичните прояви на АБВ, нито са участвали в детайли в обсъждането на това, което правим, но се появиха в тези списъци. Това навява на мисълта, че някой използва тази процедура, за да си разчиства сметките. Когато някой разпознава по неясни критерии врага и след това го наказва се нарича лов на вещици”, заяви Калфин.

„Нужда от диалог има, ние ще го търсим. Поставихме пет теми – демография, здравеопазване, образование, структура на икономиката и функциониране на държавата и институциите, и ще търсим по тези въпроси с конкретни наши идеи участието на всички политически сили”, посочи Ивайло Калфин, като не изключи и БСП. „Въздържаме се от квалификации към всичко, което се случва, точно за да не изгорим мостовете помежду си”, каза той.