Хапчета от мавруд ще хранят космонавти

Те ще бъдат ползвани срещу въздействието на радиационната среда в космоса

 Хапчета от мавруд са разработвани като храни за космонавти, заяви инж. Койчо Русев, председател на Националната транспортна камара, Съюз на организациите в автомобилния транспорт и член на Управителния съвет на АЕБТРИ.

По думите му с тази подробност се доказват още веднъж високите качества на мавруда: "В български/секретен тогава/ институт под ръководството на академик Цветан Цветков се произвеждаха храни за космонавтите, като особено ценени са хапчетата от мавруд се ползвани срещу въздействието на радиационната среда в космоса", каза инж. Койчо Русев.

По време на аварията в Чернобил пък, всичкият мавруд е бил изкупен от САЩ и тогавашния СССР. "Не само маврудът и още много червени вина от България заминаха за чужбина. Защото всяко червено вино има от посочените съставки, само, че те са значително по-малко от мавруда", каза инж. Койчо Русев.
По отношение на "умерената" дневна доза, той коментира: "Зависи каква е телесната маса, дали е жена или мъж. Препоръчва се всеки ден жените и мъжете с по-ниско тегло да ползват 150 - 200 милилитра, а мъжете с нормално тегло 250 - 300 милилитра".

От археологически разкопки и исторически източници е доказано, че на територията на днешна България много преди новото летоброене се е произвеждало вино и то не само за лично потребление, но и за износ в близките държави и империи, в които сме били през различни периоди от време. Ще кажа, че според професор Панделиев, известният български сорт „Мавруд” има трихилядолетна история, каза още инж. Койчо Русев.