НАСА ще търси екзопланети

Институтът Годдард към Националната космическата агенция на САЩ (НАСА) обяви началото на проекта Disk Detective, който дава възможност на всички хора да участват в откриването на млади планетарни системи, скрити в данните, генерирани от инфрачервения телескоп WISE.

Разработен паралелно със Zooniverse – мрежа от учени, програмисти и преподаватели, Disk Detective цели да направи пресяването на астрономически данни малко по-лесно. От 2010 до 2011 година WISE, който се намира в орбитата на Земята, е сканирал в инфрачервено цялото небе, измервайки детайлно около 745 милиона обекта. Изучавайки тези данни НАСА търси планети, които се формират и развиват в наситени на прах звездни дискове, които блестят ярко при инфрачервена дължина на вълните.

Други обекти, като галактики, междузвездни облаци прах и астероиди също светят в инфрачервения спектър. Това прави трудно откриването на местата, където се формират планети. Програмата Disk Detective взима образи от WISE и други инструменти за наблюдение и ги анимира. Тези образи могат да бъдат разглеждани от доброволци, които да класифицират обекти според формата и броя им. Благодарение на каталога, създаден от доброволците астрономите ще могат да решат кои обекти заслужават по-задълбочено внимание.

НАСА признава, че е използвала компютри за анализа на данните, но има нужда от човешки очи, и то милиони човешки очи, за да бъдат намерени звездните дискове. Към откритите с помощта на гражданите дискове ще бъдат насочвани телескопи като Hubble и James Webb в търсене на планети извън слънчевата система.