Испания е в скръб! Почина Луис Арагонес

Легендарният испански треньор си отиде на 75 години тази сутрин

Смъртта на 75-годишния треньор е потвърдена от д-р Педро Гуилен пред националното испанско радио.

Той е постъпил за лечение поради сериозно влошаване на състоянието му и лекарите не са успели да го спасят. Официалната причина за смъртта не се съобщава.

Роденият на 28 юли 1938 година Арагонес бе наричан Мъдреца от Орталеса и бе една от най-колоритните и противоречиви личности в испанския футбол.

Той е най-добрият реализатор в историята на Атлетико Мадрид със 173 гола, като печели 3 титли с Дюшекчиите. Интересно е, че преди това е част от Реал, но така и не пробива в първия тим.

Играе още за Рекреативо, Еркулес, Убеда, Овиедо и Бетис, след което прави забележителна треньорска кариера. 4 пъти води Атлетико, а освен това е треньор на Бетис (2 пъти), Барселона, Еспаньол, Севиля, Валенсия, Овиедо, Майорка и Фенербахче.

В периода 2004-2008 е начело на Испания, като извежда тима до титлата на Евро 2008 и всъщност поставя основите на отбора, който в следващите години доминира както на Стария континент, така и в целия свят. Той отнесе много критики, изваждайки Раул Гонсалес от националния тим, но се оказа, че е бил прав.

Общият му баланс в треньорската кариера е 1048 мача, от които 486 победи, 254 равенства и 308 загуби.

 

Още спортни новини четете в Sportonline.bg