Леден вятър и силен сняг парализираха Европа

Цяла Европа е обхваната в леден капан. Студът взе и много жертви

Цяла Европа е обхваната в леден капан. Тежката зима предизвика големи проблеми с трафика, а студът отне живота на много хора.

13 души са загиналите за седмица в Румъния. Стотици военнослужещи са мобилизирани, за да разчистят пътищата и да помогнат на хората в десетки изолирани от бурята села.

Трафикът в Сърбия е възпрепятсван от силни ветрове и обилен снеговалеж. Местните власти обявиха извънредно положение. В спасителните операции се включиха и военни хеликоптери. Булдозери разчистват пътищата около Белград, където над 100 коли бяха заседнали в снежните преспи.

Ледено и снежно време доведе и до забрана за движението на плавателни съдове по река Дунав.

Двама души загинаха, а най-малко един е пострадал заради силните снеговалежи и лавините в Южна Австрия. Парализирано е движението по железопътните линии в Каринтия. В Източен Тирол няколко долини станаха недостъпни заради лавините. Метеоролозите предвиждат половин метър сняг и ситуация с лавини в тази част на страната.

В петък сутринта 53-годишен шофьор на машина за почистване на снега е бил убит от лавина в Източен Тирол. В Турн е загинал още един местен жител на 39 години.

Студът в Украйна също отне живота на един човек. Отменени са учебните занятия от първи до четвърти клас в Киев и други областни центрове.