Водката убива руснаците

Водката е виновна за високата смъртност в Русия

 Високата степен на преждевременната смъртност в Русия се дължи главно на големия прием на алкохол, основно водка.

Ново проучване показва, че 25% от руските мъже умират, преди да навършат 55 години, а повечето смъртни случаи са заради алкохол. За сравнение, този процент във Великобритания е 7 на сто.

Причините за смъртта включват заболявания на черния дроб и алкохолно натравяне. Честа причина за смърт са също инцидентите и пиянските скандали.

Учените от Руския център по рака в Москва, Оксфордския университет във Великобритания и Международната агенция за изследвания на рака към Световната здравна организация във Франция са следили навиците за прием на алкохол на 151 000 пълнолетни в три руски града в продължение на 10 години. През този период 8000 от наблюдаваните пациенти са починали.

Проведени са и анкети със семействата относно алкохолните навици на 49 000 починали техни близки.

"Степента на смъртност при руснаците силно варира през последните 30 години заради ограниченията за алкохола и социалната стабилност по време на управлението на президентите Горбачов, Елцин и Путин. Основният фактор за тези много различни стойности е водката", казва проф. Ричард Пето от Университета в Оксфорд, съавтор на изследването.

Според учените, консумацията на алкохол е спаднала с около една четвърт след въвеждането на ограниченията. След падането на комунизма хората започнаха да пият отново, нивото на смъртността също се покачва.

Половин литър водка струва около 150 рубли (6 лв.). Тежките алкохолици, участвали в изследването, са приемали най-малко по литър и половина водка на седмица. През 2011, всеки пълнолетен руснак е изпил средно 13 литра чист алкохол за една година. 8 литра от тези 13 са спиртни напитки, основно водка.