660 лева е новата заплата на общинските съветници в Плевен

Досега получаваха по 530 лева

По 660 лева заплата ще получават вече членовете на Общински съвет – Плевен. Почти единодушно съветниците решиха това на заседанието се вчера. Досега те получаваха по 530 лева. Увеличението е във връзка с приетите промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, приети през декември миналата година.

Съгласно гласуваните законови промени в общините с население над 100 000 души общият размер на възнаграждението на общински съветник за един месец не може да бъде повече от 70 % от брутната работна заплата на председателя на Общинския съвет за съответния месец. В тази категория попада и Плевен. Досега максимумът на възнагражденията на съветниците беше 30% от средната заплата в местната администрация.
Така от 1 януари 2014 г. всеки общински съветник ще получава 100 лева за участие в заседанията на Общинския съвет. За еднократно участие в заседанията на постоянни, временни и специализирани комисии ще се заплащат още по 80 лева. Към заплатите на старейшините ще се калкулират и по още 400 лв., които ще им се дават за подготовката за участие в заседанията. Зам.-председателите на Общинския съвет и председателите на постоянните и специализираните комисии ще получават като такива допълнително към месечното си възнаграждение 100 лева. При отсъствие от заседания предвидените възнаграждения не се дължат, но пък ще си получи 400-те лева. Проявихме морал и се съобразихме с финансовото състояние на Общината в момента и не си гласувахме максималния размер възнаграждение, който е 1 250 лв.“, коментира председателят на Общински съвет – Плевен Дарин Ангелов, който бе вносителят на предложението в ОбС - Плевен.