Калфин: Властта в момента е балон, който се свива все повече (обновен)

Искаме да спукаме балона и всеки да носи политическата си отговорност

Относно поканата за диалог от Позитано, Калфин коментира: "Човек, когато е политик, трябва да държи на думата си. Ние настояваме за публичен дебат с всяка политическа партия, включително с БСП, но не на вътрешнопартийно ниво, защото това касае хората".

Според него, в момента в България има рекордно ниски популярност и доверие в институциите.
"Приоритетите в рамките на една предизборна кампания се забравят или се крият зад коалиционни споразумения. Ние ще държим на дългосрочните приоритети и алтернативи", допълни още той.

„Властта в момента в България е един балон, в който стоят едни политически лидери. Те постепенно започват да се обграждат с хора,  които им казват колко са умни, колко са прекрасни, колко са велики, само че този балон се свива все повече. За това е и такава популярността на политиката в България. Това което искаме ние е да спукаме балона. Искаме политиката да се прави прозрачно, отговорно, политиците да носят отговорност за това, което се случва в държавата и те да се съгласят да се договорят,  да разберат, че има приоритети, които са дългосрочни в страната“, подчерта Калфин.

Той бе категоричен, че промяната ще настъпи, едва когато политиците в България обединят усилията си зад дългосрочни политики за развитие на страната.

По време на пресконференцията станаха ясни основните приоритети, на които залага АБВ:

1. Демография

2. Икономика

3. Образование

4. Здравеопазване

5. Държавност, институции, доверие в правораздавателната система, спазване на реда

Приоритетите остават отворена тема и всеки може да добавя и дискутира допълнително по тях.

Един от акцентите ще бъде поставен върху начините, по които България може да осигури еврофинансиране за своите национални приоритети. В тази връзка Калфин предложи повишаване на прозрачността в процедурите по договаряне на обществени поръчки с европейско финансиране. Според него информацията за тях трябва да бъде публикувана в интернет, за да могат българските граждани да бъдат наясно кой печели конкурсите, при какви условия става това, какъв е размерът на получените средства, за какво точно ще бъдат изразходвани те, както и при какви условия се наемат подизпълнители на проектите.