Мозъкът расте с часове, когато учим

В процеса на учене мозъкът на възрастните може да разшири изумително бързо капацитета си

В процеса на учене мозъкът на възрастните може да разшири изумително бързо капацитета си, откриха американски и китайски учени.


Те накарали доброволци да научат измислени имена на нюанси на синия и зеления цвят и само след 2 часа установили, че кората на главния им мозък е увеличена. Досега изследователите на мозъка смятаха, че за такъв растеж са нужни седмици и дори години. 19 китайски студенти били подложени на експеримента. В пет сеанса в продължение на 3 дни те трябвало да наизустят новите думи, като същевременно гледали и цветовете, за които се отнасят.


Всъщност тренингът за всеки продължил точно 1 ч. и 48 мин. Преди и след обучението учените сканирали всички мозъци с магнитнорезонансен томограф. Сравнението на снимките показало изненадващо отчетливи разлики, като особено се увеличил обемът на част от сивото вещество в зрителния център в лявата половина на мозъка. Тази част е известна с „управлението" на цветовете. И по-рано е наблюдавано подобно уголемяване, но за минимум няколко седмици.


Изследователите неслучайно избрали цветове за теста - те са добър начин да се изследва влиянието на езика върху възприятията. Често хора, в чийто майчин език има само една дума за всички сини и зелени тонове, почти не различават тези два цвята, пише екипът в сп. PNAS.