В Плевен ще глобяват за ровене в контейнерите за смет

От 500 до 1 500 лева глоба грози хората, които вземат отпадъци от контейнерите за смет. Това ще обсъжда и гласува утре на редовното си заседание Общински съвет – Плевен. Чрез подобно решение ще бъде направена промяна в Наредба 27, регламентираща разделното събиране на отпадъци в община Плевен.

В предложението е предвидена и имуществена санкция в размер от 700 до 2 000 лв. за еднолични търговци или юридически лица, които изземват отпадъци от съдовете за разделно събиране, без валидно разрешително, издадено от РИОСВ и без договор с Общината за извършване на посочената дейност. При повторно нарушение санкциите да се увеличават съответно от 1 000 до 3 000 лв. за физически лица и между 1 400 и 4 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.
Вносител на предложението за промяна в Наредба 27 е кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. В мотивите за въвеждането на глобите градоначалника посочва, че с въвеждането и вече натрупания опит от използването на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки чрез поставяне на тройки разноцветни контейнери за разделно събиране в Плевен е възникнал проблем. Става дума за изземването на събраните разделно отпадъци от специализираните съдове, транспортирането им с каруци, колички и други средства и продаването им на нерегламентирани пунктове. Обичайна гледка в Плевен от доста време насам е роми с каруци и клошари да обикалят цветните кофи за смет и да ровят в тях за пластмасови шишета и хартия.
За решаване на проблема вече е проведена среща между представители на Община Плевен, „Екопак България” АД, ОД МВР - Плевен и „Астон сервиз” ЕООД.
Ако утре Общинския съвет каже „да“ на предложението за изменение в Наредба 27, то ще влезе в сила 7 дни след публикуването му в местен вестник и на интернет страницата на Община Плевен.