Холандия, Испания и Унгария са носителите на Европейската награда за млади фермери

Българският претендент Красимир Илиев от Габрово се представи достойно с проекта си за ферма за пъдпъдъци

Млади земеделски стопани от Холандия, Испания и Унгария са победителите в конкурса „Европейска награда за млади фермери”.  Отличията бяха връчени по време на втория Европейски конгрес на младите фермери, организиран от евродепутатите от ЕНП Мария Габриел (България), Нуно Мело (Португалия), Елизабет Кьостингер (Австрия) и Мария Аусилиадора Кореа Самора (Испания) в сътрудничество с конфедерацията на португалските земеделски производители САР и организацията на испанските фермери ASAJA.

Всеки от победителите в националните селекции представи своя проект пред журито и участниците в конгреса. По регламент бяха връчени награди за най-добър проект, най-устойчив проект и най-иновативен проект.

Призът за най-добър проект спечели холандския фермер Еric Pelleboer с концепция за социална мрежа, наречена Het Eetcafé, за комуникация между фермерите и гражданите. Амбицията на тази онлайн платформа е създаване на връзка между производителите и потребителите, така че последните да научават повече за произхода на храната.

Като най-устойчив беше отличен проекта на унгареца Dániel Bakó за геотермална отопляема оранжерия за производство на чушки.

Наградата за най-иновативен проект отиде при Pedro Gallardo от Испания, който се представи с проект за иновативен начин за засаждане на слънчогледови семена.

Въпреки че не спечели награда, българският претендент Красимир Илиев от Габрово се представи достойно с проекта си за ферма за пъдпъдъци. Той беше специално поздравен от журито и насърчен в търсенето на нови пазарни ниши и използването на нестандартни маркетингови стратегии.