Въвеждането на задължително гласуване може да има и оздравителен ефект

Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента

Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.
Официалната позиция на РБ:
Политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот. Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година, според наблюдатели, са били именно такива гласове. Не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват. Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите.
Реформаторският блок още през лятото на миналата година заяви своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати. Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока.
Въвеждането на задължително гласуване, би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като „санкция” от страна на политическия елит, в който те така или иначе вече са загубили доверие. Това прави особено подходящо решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни на това решение.
Проблемите на изборното законодателство обаче, далеч не се изчерпват с тези проблеми. Реформаторският блок още веднъж подчертава, че са необходими ключови мерки за подготовката на надеждни избирателни списъци и изчистването им от т. нар „мъртви души“, създаването на преброителни центрове, осигуряване на гаранции за равен достъп до медиите и назначаване на професионална изборна администрация. Предложените промени в изборното законодателство не само че не решават тези проблеми, но ги и задълбочават. Особено тревожен е предвиденият избор на Централната избирателна комисия от обикновено мнозинство в Парламента.