Заключителна пледоария за защитата на имамите

Мисия Пловдив

30-01-2014, 09:48

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Имами отрекоха връзки с ислямисти

Имамите се изправиха пред съда в Пазарджик

Делото за разпространение на антидемократична идеология продължава в Пазарджишкия окръжен съд

Делото за разпространение на антидемократична идеология продължава в Пазарджишкия окръжен съд с пледоариите на защитата, съобщама Радио Пловдив. Вчера прокуратурата поиска ефективно наказание за имама на ромския квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед и условно за имама на Сърница Саид Мутлу и районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. Обвинението срещу Мутлу и Салих за насаждане на омраза на религиозна основа отпадна.
Подсъдимите имами са част от от нелегалната ислямистка организация Ал Уякф Ал Ислями и са проповядвали антидемократична идеология с цел налагане на шериата, каза в обвинителната си теза в сряда прокурорът Недялка Попова. Според нея подсъдимите са внедрявали и свои хора в държавните институции.
Прокуратурата твърди, че всички 13 подсъдими имами са част от тайна организация с тайно финансиране, която е целяла проповядването на антидемократична идеология, отричайки принципите на демократизма и върховенството на закона. Те са организирали дейността си срещу националната сигурност на страната, нарушавали са правото на свободен избор на вероизповедание и равенство на половете и още подсъдимите имами са използвали верските убеждения на мюсюлманите за гласуване в полза на определена политическа сила и са внедрявали свои хора в държавните институции в страната с цел бавно и поетапно налагане на шериата. Адвокатът на имамите Хари Харалампиев определи изложената от обвинението теза като неточна интерпретация.