Наградиха сливенския алпинист, покорил Аконкагуа

Животът

30-01-2014, 09:35

Снимка:

община Сливен

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сливналия покори най-високия връх в Южна Америка

Атанас Скатов: Готов съм да тръгна за Еверест

Плакет и поздравителен адрес бяха връчени на сливенския алпинист Атанас Скатов от кмета на общината Кольо Милев, информират от местната управа. Той му пожела здраве и вдъхновение, за да изкачи всички мечтани от него върхове и да прославя България и в частност Сливен. Тридесет и пет годишният мъж преди дни се завърна от самостоятелна експедиция в Аржентинските Анди, където покори 6962 метровия връх Аконкагуа.

"Сливен трябва да се гордее, че има такъв алпинист. Неговият пример увлича младите, затова заедно с моя екип ще продължим да подкрепяме Атанас Скатов в бъдещите му експедиции", заяви кметът.

„В Сливен има невероятни алпинисти, но до колкото знам сливенец не се е качвал на Еверест”, каза Атанас Скатов и увери, че физически и психически е готов да тръгне и към този връх.

Преди да разкаже за своята експедиция, Атанас Скатов сърдечно благодари на кмета и неговия екип и поясни, че от сравнително скоро се занимава с алпинизъм, но за сметка на това се е отдал изцяло на планината.

През 2013 година Скатов изкачил Ухуру първенеца на Африка, а след това комбинирал две експедиции в една – връх Елбрус и връх Ленин в Европа.

„Тръгнах от Сливен на 16 декември. След три денонощия пристигнах в град Мендоса, Аржентина - на 160 км от парка „Аконкагуа“ и още на 19 декември потеглих към планинския курорт Пенетиентес ”, каза сливенския алпинист Атанас Скатов и допълни, че през първия ден - на 3400 метра е била първата му климатизация, а на следващия ден тръгнал към основния базов лагер на 4350 м.

Най-трудният момент за него бил 28 декември, когато с планинския водач на една група, която се отправяла към върха на 29 декември тръгва в неблагоприятно време. Само 12 от 50 алпинисти продължават до последния заслон „Независимост” на 6400 м. като след него останали само 6 души, но заради ураганния вятър, се отказали и те.

„Останах сам, но продължих нагоре тъй като пред себе си виждах върха”, каза днес сливенския алпинист и допълни, че е стоял на височина 6500 м и се е чудил какво да прави. „Взех решение и слязох надолу. До 2 януари прогнозите сочеха - ураганни ветрове и затова реших да си почивам. На 2 януари потеглих отново. Влязох в парка /2900 м/ и успях да премина 30 км като стигнах до лагера на височина 4350 м. където преспах”, каза сливенския алпинист и допълни, че на 3 януари тръгнал към лагер 2 на височина 5500 м. „Бях сигурен, че ще стигна до върха! Тръгнах през нощта на 4 януари при голям студ. Вървях бързо и в 3,45 ч. бях в лагер 3, на 6000 м. В 7,30 ч. бях на заслона „Независимост“ на 6400 м.височина. В 11 ч. тръгнах отново нагоре, и в 12,50 ч. успях да изкачих върха”, разказа алпиниста и добави с вълнение, че час и половина е стоял на върха и после се е върнал по обратния маршрут до лагер 2, а на другия ден и до град Мендоса. Изкачването от входа на парка до връх Аконкагуа за 51 часа е рекорд за този сезон, според Скатов, който е много щастлив от успеха си.

Кметът Кольо Милев гарантира, че община Сливен ще помогне за осъществяването на следващото изкачване на алпиниста, както с финансова, така и с морална подкрепа и заключи, че подобни прояви трябва да се подкрепят.