Европейският съюз отхвърля българската олигархия

България стана свидетел на продължителни протести срещу медийния контрол, политическата корупция и концентрацията на власт. Общите врагове са Делян Пеевски, който заедно с майка си Ирена Кръстева притежава голяма част от медийния и комуникационния сектор в страната и доминира над българския политически живот, и Цветан Василев, собственик на Корпоративна търговска банка и създател на империята на Пеевски.

Това е само част от информацията, която Европейската медийна инициатива съобщи пред репортери в Брюксел днес на специално организирана пресконференция в Европейския парламент, с участието на евродепутати и протестиращи от България. Джовани Мелоги и Лоренцо Марсили от организацията, която събира 1 милион подписа в цяла Европа за създаване европейско законодателство срещу медийната концентрация, напомниха, че Европейският съюз на този етап не разполага с инструменти за действие, като се започне от законодателство срещу цензурата и конфликта на интереси, за мониторинг и гарантиране на независимостта на надзорните органи.

„Сега е времето ЕС да използва правомощията си и да покаже, че застава на страната на гражданите, а не на тази на олигарсите. Без силна защита на основните права на гражданите в рамките на своите граници и извън тях, включително в Украйна и Турция, моралният авторитет ще бъде сериозно застрашен“, смята Марсили.

Присъстващите по време на срещата с медиите евродепутати Таня Файон, Руи Тавареш и Станимир Илчев изказаха своите опасения около медийната ситуация в България и обърнаха внимание на връзката между свободните медии и функционирането на демокрацията в една страна. Евродепутатите акцентираха върху риска от разрушаване на демократичния баланс в България и тенденцията за затвърждаване на олигархичните зависимости. Файон, Тавареш и Илчев посочиха още, че Европейският парламент и Еврокомисията имат капацитета да упражнят нужните действия, включително чрез мониторинг на медийните стандарти в държавите членки на Европейския съюз.

На пресконференцията представители на българската Протестна мрежа изразиха необходимостта европейските институции да помогнат в борбата им срещу все по-цензурираните медии и политическия пейзаж в България, често наричана „страната на суспендираната демокрация“. Атаките и произволните арести срещу журналисти, независими медии и протестиращи се множат, което застрашава правото на българските граждани на свободно изразяване и участие в политическия живот, казаха протестиращите.

В сряда представителите на Протестна мрежа и Ранобудните студентите, които са в Брюксел, се срещнаха в Европейския парламент с Телмо Балтазар, член на кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг, както и с множество евродепутати.


Източник: noresharski.com