До петък определяме как ще се самоосигуряваме

Мисия Пловдив

28-01-2014, 12:17

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година до 31 януари с подаване на декларация по образец

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП Пловдив. Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година с подаване на декларация по образец.

Така лицата могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент от миналата година и да се ползват от всички осигурени социални рискове (болнични) без трудова злополука, професионална болест и безработица. Другият вариант е да плащат осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.

От Агенцията напомнят още, че при започване или възобновяване на трудовата дейност, самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентния офис или дирекция на НАП в срок до 7 дни.

Декларациите се подават лично или чрез упълномощено лице, а също и по пощата с обратна разписка.

Самоосигуряващите се лица дължат ежемесечно осигуровки, които се внасят до 25 число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят (например осигуровките за месец януари се внасят до 25 февруари). Вноските се плащат задължително по ЕГН на лицето, а не по Булстат.

Лицата, които не са осигурени на друго основание (например трайно безработни, които не получават обезщетения от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, студенти над 26 години и др.) заплащат за своя сметка към бюджета здравноосигурителна вноска от 16,80 лева. Тя се внася също до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнася, при условие, че лицето е подало еднократно декларация образец 7 .

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации може да се получи на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.