Тръгна подписка срещу разправата с членовете на АБВ

Вчера изтече ултиматумът, даден от „Позитано" 20

Подписка срещу разправа с членовете на АБВ пуснаха червени активисти из цялата страна. Местните структури се обявяват против изключването на знакови за БСП фигури като Георги Първанов, Румен Петков, Евгений Желев.
Миналата седмица заместник-председателят на БСП Димитър Дъбов обяви, че ако до понеделник абевейците не декларират отказ от паралелна евролиста, те ще напуснат червените редици. Вчера стана ясно, че в партийната централа са подготвени два варианта на становища.
Първият е, че поради нарушаване на 4-5 члена от устава на БСП ръководството на левицата препоръчва на основните партийни организации да предложат провинилите се „за изключване". Посочени са и четири имена - на Георги Първанов, Румен Петков, Людмил Веселинов (шест мандата кмет на Попово) и д-р Емил Константинов (областен лидер на БСП-Монтана).
На „Позитано" обаче си дават сметка, че тази идея трудно ще пробие в местните организации, които плътно стоят зад емблематичните си фигури. Затова са приготвили и втори, резервен вариант, който гласи, че за системно нарушаване на устава и програмата на БСП същите четирима „са самоотпаднали" от партийните редици, съобщава Крос.
Членове на Общопартийната контролна комисия са категорични, че нито един от вариантите няма да мине пред пленума на 1 февруари. Самият Национален съвет не може да изключва никого, а само да предложи на конгреса проект на решение.