Подводни ски?

Саймън Сиверстен е изобретил устройство с две крила

Запален по ветроходството норвежец е открил нов начин за пътуване под водата с ловкостта и грацията на делфините.

Саймън Сиверстен е изобретил устройство с две крила, което се дърпа от лодка и по този начин човекът е под водата и може да завива, да се преобръща и да прави акробатични номера, съобщи БГНЕС.

Идеята хрумнала на 20-годишния изобретател през 2010 г. по време на пътуване в Средиземно море. Устройството се закрепя за лодка със здраво въже и има две крила, които могат да бъдат завъртани, за да се управлява движението. Със завъртане на крилата ентусиастите могат да правят различни акробатични номера, да се въртят и премятат под водата. Като се хване за двете крила, "подводният скиор" се движи със скорост между 2 и 4 възела (около 4 до 7,5 километра в час). За практикуването на най-новия подводен спорт е необходима и кислородна маска.

Скиорът трябва да си поеме дълбока глътка въздух преди да се потопи, въпреки че може и да излиза на повърхността, за да си поеме въздух.

Начинаещите подводни скиори обикновено прекарват 10-15 секунди под водата преди да си поемат нова глътка въздух, като се спускат до около 3 метра. С повече тренировки ентусиастите могат да достигнат по-големи дълбочини и да издържат по-дълго под водата.