Кой определя 50 милиона за фалирало преди 12г. химическо предприятие?

Държавата има намерение да харчи нерегламентирано средства за фалирали предприятия

Държавата има намерение да харчи нерегламентирано средства за фалирали предприятия. Това заяви на брифинг в Хасково народният представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев. Той попита „кой определя цена от 50 милиона за фалирало преди 12 години химическо предприятие, голяма част от което е разпродадено на скрап и дължи 100 милиона лева“. По думите на Добрев „Химко” няма гара, ТЕЦ и друга инфраструктура, необходима за работата му. „В страната има още два торови завода, единият от които е „Неохим” Димитровград, чиято пазарна капитализация е под 100 милиона и дружеството няма задължения. Освен това работи и има по около 10 милиона лева годишна печалба“, посочи Делян Добрев.   
Според Добрев, другата идея на управляващите, за платена национализация на „Ремотекс” Раднево, е не по-малко безумна. „Това е предприятие, фалирало при частни собственици, и едва ли държавата ще е по-добрият стопанин”, подчерта Делян Добрев. Пред журналистите в Хасково той припомни, че всяка приватизация се контролира и наблюдава от Агенцията по приватизация, извършва се по процедура, записана в Закона за приватизация и след приватизационен контрол, и се наблюдава се от надзорен съвет към Агенцията по приватизация, избран със консенсус от всички парламентарно представени партии.
„От друга страна всички публични разходи, като например асфалт на най-малката уличка, е предмет на процедура по Закона за обществените поръчки и се контролира от Сметна палата, Агенция за държавна финансова инспекция, Комисия за защита на конкуренцията и т.н., т.е подлежи на контрол, за да бъдат защитени обществените средства - парите на данъкоплатеца. В случаите с „Химко” и „Ремотекс” се планира разходването на десетки милиони без процедура, без контролни органи, еднолично от управляващите. Няма механизъм, който да верифицира тази цена и тази порочна практика може да се използва от управляващите за източване на държавата“, категоричен бе Делян Добрев.