Изумително: как спомените се формират в мозъка (видео)

Учени от медицинския колеж „Алберт Айнщайн” към университета „Йешива”, показват как точно мозъкът ни формира своите спомени.
Изследователите използвали нови технологии, за да отворят този единствен по рода си прозорец към човешката памет. Такава визуална демонстрация на мозъчните процеси не е правена досега.
В клипа виждаме как молекулите в мозъка на мишка се придвижват по невроните, за да формират нови спомени.
Човешкият мозък е толкова уникален, че е изумявал хората през всички векове на съществуването на човека.
От Gizmo Crazed ни предлагат 6 изненадващи факта за мозъка.
1. Когато сме уморени, мозъкът ни е по-креативен
Ако се опитвате да свършите някаква важна и креативна работа, то е добре да знаете, че ще имате повече успех ако сте уморени. Това звучи налудничаво, но всъщност е точно така, тъй като когато сме уморени, мозъкът ни е по-креативен. Има много проведени опити които потвърждават, че умората може да бъде преимущество, защото в уморено състояние можем да приемем много по-голямо количество информация, която да интерпретираме по разнообразен начин.
2. Стресът може да повлияе върху големината на мозъка ни
Според едно скорошно проучване, стресът влияе върху големината на мозъка. Били са изследвани малки маймунчета. Половината от тях били отглеждани 6 месеца от техни връстници. Другата половина останали при майките си. След това, маймуните били върнати към обичайната им социална среда за няколко месеца, преди учените да сканират мозъците им. При маймунчетата, които били без майките си, делът от мозъка, който е свързан със стреса, бил уголемен, дори след като месеци наред са били в нормалната им среда. Това означава, че стресът се отразява на мозъка в перспектива. В същото време обаче било регистрирано свиване на хипокампуса в мозъците им. Хипокампусът е важна част, необходима за формиране на спомените.
3. Мозъкът ни не може да се справи с няколко задачи едновременно
Не си мислете, че може да се справите с няколко задачи едновременно, защото нашия мозък не е мултифункционален. Учените са доказали, че ние всъщност превключваме между различните задачи, а не работим по тях едновременно. Изследването дори е доказало, че при изпълнение на много задачи едновременно процентът на грешките е над 50% и ни отнема два пъти повече време да ги свършим. Това се случва, защото се разпиляват ресурсите на мозъка и отдавате по-малко внимание на всяка задача.
4. Мозъкът ни обича да си подремваме
Ние всички знаем, че сънят е важен за мозъка ни, но сега се оказва, че дори и краткото дремване  подобрява ежедневните функции на мозъка ни. Някои скорошни изследвания показват, че дясната част на мозъка е по-активна по време на сън. Въпреки че 95% от хората са десничари (тоест лявото им полукълбо е по-активно), дясното полукълбо е по-активно по време на сън. Така че, докато лявата половина от мозъка ви си „почива”, дясната почиства временните ви спомени, компилира информацията от деня и я насочва към дълготрайната памет.
5. Новостите карат мозъка ни да си мисли, че времето се движи по-бавно
Новите неща и непознатата информация отнемат повече време на нашите мозъци, за да ги асимилират. Колкото повече време отнеме обработването на нова информация, толкова по-дълго се усеща това време от нас. Ето защо, ако мозъкът ви не възприема нови неща, ще ви се струва, че времето се движи доста бързо.
6. Мозъкът ни си има предпочитания
Човек знаете има 5 сетива, но нашите мозъци се доверяват най-вече на това което виждаме, а не на това което вкусваме или докосваме. Така и нашите спомени се формират преди всичко на това което виждаме, а не на това което са ни казали другите ни сетива. Това е и причината да вярваме повече на очите си отколкото на ушите, езика или пръстите си.