Циганско своеволие! Свалени 300 водомера и предадени за скрап?

Своеволията на циганите не спират. Няма водомери - няма да плащат сметки

Всичките 300 водомера, монтирани през миналата година на абонатите в циганската махала "Изток" в Кюстендил, са свалени и най-вероятно са предадени за скрап. Това каза инж. Мая Точева пред БНР, началник на отдел "Инкасо" към дружеството "Кюстендилска вода".

При това положение потребяваната вода в квартала се начислява на член от семейството - по 5 кубика за определен отчетен период, като абонатите роми пак отказват да си плащат.

"Не търпят водомер. На третия ден, откакто е поставен, и го свалят. Няма противодействие срещу тези кражби", казват работещи във водното дружество.

В Кюстендил и региона върви подмяна на всички водомери, ползвани повече от 10 години. Доставката, монтажът, проверката, поддържането и ремонтът им в жилищата са задължение на потребителите. Един нов водомер струва между 20 и 50 лева. При подмяната абонатът заплаща и такса 28,60 лева за демонтирането на стария и поставянето на новия.

Абонатите, чиито водомери са собственост на "Кюстендилска вода", няма да плащат. На проверка дали са за смяна, или не подлежат към 36 000 водомера в района, като само в Кюстендил са към 16 000, казаха от дружеството.