Тенорът Любомир Дяковски сe завърна от 3-месечно турне в Европа

Бащата на Люси Дяковска е изнесъл над 50 концерта в Германия, Австрия, Швейцария и Русия

Тенорът Любомир Дяковски се завърна от продължително турне в чужбина. Плевенчанинът е пял по сцените на 4 държави от Стария континент през периода 4 ноември 2013 – 21 януари 2014 година.

Бащата на Люси Дяковска е изнесъл четири концерта като част от Тримата славянски тенори, съвместно с Константин Янков и Григорий Палишчук, както и 57 концерта с Големите донски казаци. На пресконференция в Плевен той разказа за изявите си, като изтъкна представленията си в „Концертхаус“ в Берлин на 6 и 26 декември, пояснявайки, че там му предстои и ново участие съвсем скоро - на 2 февруари, както и във Виенската концертхаус. „Във Виена това е най-голямата концертна зала. Може да се каже, че там празнувахме и 20 години, защото в продължение на целия този период, аз и моите колеги правим във Виена коледен концерт“, отбеляза Дяковски. 

Той е участвал в 20 концерта в най-големите градове на Швейцария, както и в два концерта в Русия - в Санкт Петербург и Великий Новгород. „В Санкт Петербург гостуваме за трети път. Концертът тази година беше в зала „Октябрьский“, която е с капацитет 3700 зрители. Тя беше пълна до последния стол. На следващия ден изявата ни беше във Великий Новгород, в залата на местната филхармония. Това беше всъщност бе и последния ни концерт от това турне“, разказа Дяковски. Той сподели, че се чувства особено удовлетворен от участието там. „След изпълнението на „Вечерний звон” публиката стана на крака и тогава се сетих за израза, според който не можело на краставичар да се продават краставици. Оказа се, че може, стига да си подготвен и да знаеш как”, разкри именитият плевенчанин. По думите му, след концерта много специалисти са споделили радостта си, че са чули тези произведения почти изцяло в автентичния им вариант, а не преработени, както ги правят днес много изпълнители. На това в известна степен се дължи и големия интерес в Русия към нашите изпълнители.
Любомир Дяковски съобщи и за водени разговори с ръководството на Община Плевен за концерт на Тримата славянски тенори на 23 май на Водната каскада в града.
Един от акценти в изявите на именит плевенчанин са и благотворителните концерти както у нас, така и в чужбина. „Винаги правим благотворителни концерти. Дори в договорите ни е отбелязано, че поне един от концертите ни в месеца трябва да е такъв“, отбеляза плевенския тенор.
Сред най-големите му радости от концертите зад граница, са многото млади хора в залите там.